Հերհեր գետի ավազանի երկրաբանական հուշարձանների զբոսաշրջային գնահատականը - Առաքելյան, Սամվել; Քելյան, Սարգիս
Հոդվածում քննվում են Հայաստանի գողտրիկ անկյուններից մեկի՝ Հերհեր գետի ավազանի երկրաբանական հուշարձանների զբոսաշրջության գնահատման հարցերը։ Հերհեր գետն իր ավազանով ընդգրկում է Թեքսարի և Վարդենիսի լեռնաշղթաների արևելյան, հարավարևմտյան լեռնաբազուկները։ Այս տարածքում հայտնի են Մուրադասար և Վայոց սար հրաբխային խառնարանները, Պահակասարի նշանավոր նեկերը,գետահովտի էոցենյան հասակի նստվածքային ապարների մեջ դայկային կոմպլեքսները և այլն: Զբոսաշրջային առումով շատ հետաքրքիր են նաև գետի ավազանում հայտնաբերված մի շարք հանքավայրեր և հանքային երևակումներ։ Այս տեսանկյունից տարածք այցելած զբոսաշրջիկը բավականություն կստանա ծանոթանալ նաև տարածքի երկրաբանական կառուցվածքին և աչքի ընկնող երկրաբանական բնության հուշարձաններին։ В статье обсуждаются геологические памятники одного из красивейших уголков нашей страны – бассейна реки Гергер. Бассейн реки Гергер занимает юго-западные отроги Варденисского и Тексарского хребтов.В этой области известны Мурадсарский и Вайоцсарский вулканические конусы Паакасарские некки, а на долине реки дайковые комплексы в эоценовых отложениях. В туристических целях интересны и обнаруженые в бассейне реки рудные проявления и отдельные месторождения полезных ископаемых. В этом отношении, прибывшие туристы получат огромное удовольствие, особенно ознакомившись и с интересными геологическими памятниками. The given article discusses the issues of tourist assessment of the geological monuments of Herher River basin. Te given area includes the eastern and southwestern foothills of the Teksar and Vardenis mountain ranges. Muradasar and Vayots Sar volcanic craters, the famous necs of Pahakasar, the dyke complexes in the Eocene sedimentary rocks of the river valley are known in this area. From a tourist point of view, a number of mines and mineral deposits found in the river basin are very interesting. From this point of view, the tourists visiting the area will have the pleasure to get acquainted with the geological structure of the area and the prominent geological natural monuments.
Keywords: Աշխարհագրություն