Շուշիի օրիորդաց դպրոցները և հայ բարերարները - Հարությունյան, Վրեժ (Լիմուշ հրատ.)
Շուշիում մատաղ սերնդի և հատկապես կանանց կրթության ու դաստիարակության գործում մեծ է եղել բարերարների դերը, որոնց միջոցներով են հիմնվել դպրոցներ ու ուսումնարաններ: Նրանց միջոցներով հոգացվել են նաև այդ դպրոցների նյութական, ֆինանսական, ուսումնական ծախսերը: Սուրբ Մարիամ օրիորդաց, Հռիփսիմյան, Մարիամյան օրիորդաց, Թադևոսյան, Մարիամ Ղուկասյան օրիորդաց դպրոցները հայ իրականության մեջ առաջին ուսումնական հաստատություններն էին նախատեսված աղջիկների համար: Большой вклад в женское образование и в образование младшего поколения внесли спонсоры, с помощью которых образовались школы и училища. Благодаря им школы получали материальную помощь. Школы Святой Марии, Рипсиме, Девы Мариам, Тадевосян, Мариам Гукасян являются первыми армянскими учебными заведениями для девушек. Sponsors had a great contribution to women's education and the education of the younger generation due to the provision of new schools and colleges. Thanks to them, the schools got material support. The convents of St Mary, Hripsime, the Virgin Mary, Tadevosyan, Mariam Ghukasyan are the first Armenian educational institutions for girls.
Keywords: Հայ բարերարներ; Շուշի