Իշխանությունների տարանջատումը որպես սահմանադրական արժեք (Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետության օրինակով) - Հարությունյան, Ավետիք; Պետիկյան, Սիրանուշ (Լիմուշ հրատ.)
Իշխանությունների տարանջատումը որպես սահմանադրական արժեք իր ամրագրումն է ստացել ԼՂՀ Սահմանադրության մեջ: Սահմանադրական նորմերի վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ զսպումների և հակակշիռների մեխանիզմի արդյունավետ գործողության համար անհրաժեշտ է վերացնել օրենադրության մեջ առկա այն բացերը, որոնք շոշափում են օրենսդիր, գործադիր և դատական իշխանության մարմինների փոխգործողության հարցերը: Իշխանության տարբեր թևերի միջև շահերի հավասարակշռման «առողջ» գործառնությունն ու ապահովումն անհրաժեշտ է ժողովրդավարական և իրավական պետության կառուցման կառուցման համար: Разделение властей как конституционная ценность получило закрепление в Конституции НКР. Анализ конституционных норм показал, что для эффективного действия механизма сдержек и противовесов необходимо устранить те существующие в законодательстве пробелы, которые затрагивают вопросы взаимодействия органов законодательной, исполнительной, судебной ветвей власти. «Здоровое» функционирование и обеспечение баланса интересов между органами разных ветвей власти необходимо для построения демократического и правового государства. The principle of separation of powers as a constitutional value was enshrined in the NKR Constitution. The analysis of constitutional norms has showed that for the effective operation of "checks and balances" mechanism it is necessary to eliminate the existing gaps in the law that touch upon the issues of the interaction of legislative, executive and judicial branches of power. A “healthy” functioning and maintenance of a balance of interests between the different branches of power is necessary for building a democratic and legal state.
Keywords: Պատմություն; Քաղաքականություն