О газовом параметре - Согомонян, А. И.; Арамян, Карен
Ինչպես հայտնի է ֆիզիկայի դպրոցական դասընթացից, գազը համարվում է իդեալական, եթե գազի մասնիկների փոխազդեցության պոտենցիալ էներգիան անտեսելի փոքր է մասնիկների անկանոն շարժման կինետիկ էներգիայի համեմատ։ Այդպիսի պայմաններ կատարվում են գազի փոքր կոնցենտրացիաների և բարձր ջերմաստիճանների դեպքում։ Հոդվածում բերվում է պարադոքսալ թվացող մի դեպք, երբ գազի ավելի մեծ կոնցենտրացիաները «նպաստում» են նրան, որ էլեկտրոնային գազը մետաղներում և կիսահաղորդիչներում լինի «ավելի» իդեալական։ Հոդվածը կարող է օգտագործվել ֆիզիկայի դպրոցական դասընթացի խորացված ուսումնասիրության համար: Как известно из школьного курса физики, газ считается идеальным, если можно пренебречь потенциальной энергией взаимодействия частиц газа по сравнению с их кинетической энергией. Такие условия выполняются при малых концентрациях газа и высоких температурах. В статье приводится казалось бы парадоксальный случай, связанный со специфическими квантовыми свойствами электронного газа в металлах и полупроводниках, когда большие концентрации газа “способствуют” тому, чтобы электронный газ был бы “более ” идеальным. Может быть использовано при углубленном изучении школьного курса физики. As is known from a school physics course, a gas is considered ideal if it is possible to neglect the potential energy of interaction of gas particles compared to their kinetic energy. Such conditions are met at low gas concentrations and high temperatures. The article presents a seemingly paradoxical case associated with the specific quantum properties of the electron gas in metals and semiconductors, when large concentrations of the gas “contribute” to the fact that the electron gas would be “more” ideal. Can be used for in-depth study of the school physics course.
Keywords: Физика