Բջջային հեռախոսների անտենաների համաձայնեցման շղթաների համար նախատեսված մեծ հզորության ռադիոհաճախական համալարող փոխանջատիչների համընդհանուր չափման համակարգի նախագծում - Անտոնյան, Սամվել
Ժամանակակից կապի համակարգերում առաջացող կարևորագույն խնդիրներից է շղթայի կոմպոնենտներում առաջացող բարձր կարգի հարմոնիկների գնահատումը։ Ներկայումս առաջարկվող կոմպոնենտների բարձր գծայնությամբ պայմանավորված հնարավորությունները ստիպում են օգտագործել թեստավորման համար մեծ հզորության ազդանշաններ։ Նախագծվել և թեստավորվել է չափման համակարգ, որի միջոցով հնարավոր է չափել ռադիոհաճախային համալարող անջատիչներում և հզորության ուժեղարարներում ազդանշանի մեծ հզորությամբ պայմանավորված բարձր կարգի հարմոնիկները և սարքի S պարամետրերը։ Ներկայացվում են LabVIEW ծրագրային միջավայրում որոշված չափման համակարգի գնահատման էտալոն հանդիսացող բարձր կարգի հարմոնիկները, ինչպես նաև թեստավորվող անջատիչի հարմոնիկների գնահատման արդյունքները։ Բերված են նախագծված չափման համակարգի կառուցվածքային սխեման և հաշվարկի արդյունքները՝ գրաֆիկական պատկերների տեսքով։ Одной из важнейших проблем современных систем связи является оценка высших гармоник в компонентах цепи. В связи с высокой линейностью предлагаемых в настоящее время компонентов, для тестирования необходимо использовать сигналы высокой мощности. Разработана и протестирована измерительная система, с помощью которой можно измерять высшие гармоники и S параметры в усилителях и в переключателях. Высшие гармоники, являющиеся эталоном для оценки измерительной системы, представлены в программной среде LabVIEW, как и результаты оценки гармоник тестируемого устройства. Приведены структурная схема разработанной измерительной системы высокой мощности, а также результаты расчетов в виде графических изображений. One of the most important problems in modern communication systems is the assessment of higher harmonics in circuit components. Due to the high linearity of the components currently offered, it is necessary to use high power signals for testing. Measurement system has been developed and tested, which allows to measure the higher harmonics and S parameters in amplifiers and antenna tuner switches. The higher harmonics, which are the standard for evaluating the measuring system are presented in LabVIEW software environment, as well as the results of evaluating the harmonics of the device under test. The structural diagram of the developed high power measurement system are shown, as well as the calculation results in the form of graphic images
Keywords: Ռադիոֆիզիկա