Եվրասիականության գաղափարի առաջացման պատմական նախադրյալները - Առուստամյան, Նանա (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում անդրադարձ է կատարվում եվրասիականության գաղափարի առաջացման պատմական նախադրյալներին: Եվրասիականությունը դիտարկվում է որպես հեղափոխական, գաղափարական, քաղաքական հոսանք, որն ի հայտ է եկել 1921թ. ռուսական գաղթական մտավորականության շրջանում՝ որպես ազդակ 1917թ. հեղափոխությանը: Հարկ է նշել, որ հետազոտողների մոտ միասնական մոտեցում չկա եվրասիականության առաջացման նախադրյալների շուրջ և առանձնացվում են դրա առաջացման պատմական, սոցիալ-մշակութային, քաղաքական գործոնները, ինտելեկտուալ ժառանգականությունը: В статье рассматриваются исторические предпосылки возникновения евразийства. Евразийство – революционное, идейно-политическое движение, философско-историческое течение, которое возникло среди русской эмигрантской интеллигенции в 1921г. как реакция на события 1917 года. Надо отметить, что у исследователей нет однозначного ответа на вопрос о происхождении евразийства. Выделяют интелектуальное преемство, исторические, культурные, политические факторы, которые способствовали возникновению евразийства. The article deals with historical preconditions of the formation of Eurasianism. Eurasianism is revolutionary, political, ideological movement, which emerged in 1921 among the Russian emigrant intellectuals as a response to revolution of 1917. The article reveals the fact that the historical background of Eurasianism is multiple, therefore scientists pointed out historical, political, cultural factors and intellectual succession as sources of Eurasianism rising.
Keywords: Պատմություն; Միջազգային հարաբերություններ