Արցախյան հիմնահարցը 1921-1923թթ․ պատմական որոշումներում․ Ադրբեջանական պատմագիտության խեղաթյուրումները - Առստամյան, Արմինե (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում քննարկվում են 1921-1923թթ. պատմական կարևոր որոշումներն արցախահայության մասին: Ցույց է տրվում Ադրբեջանի նվաճողական կեցվածքը բուն հայկական հողերի նկատմամբ: Փորձ է կատարվում վեր հանել այն քաղաքական պայմանները, որոնց ազդեցությամբ տեղի ունեցավ Արցախի բռնակցումը Ադրբեջանին: Հանգամանորեն վեր է լուծվում 1921թ. հուլիսի 4-ի հայանպաստ և 1921թ. հուլիսի 5-ի Կովբյուրոյի անօրինական որոշումները: Հոդվածում քննարկվում են նաև Լեռնային Ղարաբաղի ինքնավարության հարցերը և ԼՂԻՄ-ի կազմավորման մասին 1923թ. հուլիսի 7-ի որոշումը: Հիշյալ հիմնահարցերը վեր հանելիս հեղինակը անդրադառնում է նաև պատմության ադրբեջանական կեղծաբաններին: В статье обсуждаются исторически важные решения 1921-1923гг., касающиеся армян Арцаха. Показаны захватнические позиции Азербайджана, завоевания армянских территорий. Автор пытается указать на политические условия, под влиянием которых произошло принудительное соединение Арцаха с Азербайджаном. Тщательно рассматривается решения Кавбюро от 4 и 5 июля 1921 года. В статье также обсуждаются вопросы автономии Нагорного Карабаха и решение от 7 июля 1921 года о формировании Нагорно-Карабахской автономной области. The article discusses historically important decisions in 1921-1923 regarding the Armenians of Artsakh. It shows grabbing policy towards the Armenian territories. An attempt is made to raise those political conditions, under which the joining of Artsakh to Azerbaijan took place. The article touches upon the decisions of the Caucasus bureau dating to 4th of July 1921, which were favorable for the Armenians and the decisions dating to 5th of July 1921, which were illegal. The varticle also discusses the issues of autonomy of Nagorno-Karabakh and the decision of the 7th of July 1923, regarding the formation of Nagorno-Karabakh Autonomous Region.
Keywords: Պատմություն; Միջազգային հարաբերություններ