Arm Reliquary from the Collection of the Armenian Diocese of Romania: on the Problem of Local Artistic Influences - Vardanyan, Mariam (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայոց եկեղեցում մարմնի մասերի ձև ունեցող մասանց պահարանները լայն գործածություն չունեն։ Միայն աջերն են, որ միշտ կիրառվում են տարբեր ծեսերի ժամանակ: Հայտնի է, որ դրանց գործածությունը ձևավորվել է արևմուտքում, թերևս IX դարի վերջից, բայց առավել կարևորում է ստացել միայն XII–XIII դարերից սկսած։ Реликварии в виде частей тела не получили широкого распространения в Армянской церкви. Во время различных ритуалов использовались только Десницы. Известно, что они стали использоваться на западе примерно с конца IX века, но большее распространение получили лишь с XII–XIII веков.
Keywords: Art