Сравнительный анализ причин и предпосылок Геноцида армян и Дарфурского геноцида - Марукян, Армен (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայոց ցեղասպանության և Դարֆուրի ցեղասպանության պատճառներում և նախադրյալներում առկա են ինչպես այդ հանցագործություններին բնորոշ ընդհանրություններ, այնպես էլ էական տարբերություններ. 1. Եթե Հայոց ցեղասպանության դեպքում բավականին հստակ նկատելի է ցեղասպանության հանցագործության հիմնական տարրերից մեկը՝ թուրքերի կողմից հայերին բնաջնջելու հանցավոր մտադրությունը, ապա Դարֆուրում սևամորթ բնակչության զանգվածային ոչնչացման հիմքում ընկած տնտեսական և նյութական պատճառները բավականին դժվար է առանձնացնել այդ խումբը որպես այդպիսին ոչնչացնելու մտադրությունից: 2. Դարֆուրի սևամորթ բնակչության սպանություններն ու տեղահանությունները փոխկապակցված էին բարդ կլիմայական պայմանների, ինչպես նաև հակամարտող կողմերի՝ տվյալ տարածքի հողի և բնական պաշարների, առաջին հերթին՝ նավթի արդյունահանման նկատմամբ վերահսկողություն ստանալու ցանկության հետ, ինչը մեծապես բարդացնում է այդ հանցավոր արարքների նույնականացումը ՄԱԿ-ի 1948 թ. դեկտեմբերի 9-ի կոնվենցիայում ամրագրված ցեղասպանության հանցագործության հանցակազմի հետ։ In addition to the commonalities in the causes and prerequisites of the Armenian Genocide and the Darfur Genocide, there are also significant differences. 1. If in the case of the Armenian Genocide, one of the main elements of the crime of genocide, namely the criminal intent of the Turks to exterminate the Armenians, is quite clearly visible, then the economic and material reasons behind the mass destruction of the black population in Darfur are quite difficult to separate from the intent to destroy that group as such. 2. The killings and displacements of the black population of Darfur were linked to the difficult climatic conditions, as well as the desire of the conflicting parties to gain control over the land and natural resources of the region, which greatly complicates the identification of these criminal acts with the crime of genocide stipulated in the UN Convention of 1948.
Keywords: История