Две армянские медали из собрания Эрмитажа - Генрих Саркисян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հայկական վաղագույն մեդալները պատրաստվել են Արևմտյան Եվրոպայի հայկական գաղթօջախներում։ Այդ մեդալների որոշ խմբեր ուսումնասիրված են, սակայն շատ հարցեր կարոտ են պարզաբանման ։ Գիտական աշխարհին անծանոթ են Էջմիածնի Մայր տաճարը և Գրիգոր Լուսավորիչին պատկերող ոսկյա երկու մեդալները, որոնք պահվում են պետական Էրմիտաժում։ Դրանք պատրաստվել են Հայաստանում, որտեղից և տարածվել են հայկական գաղթօջախներ, մասնավորապես Ռուսաստան և Պարսկաստան։
Keywords: History; Museums; Collectors and collecting; D History; N Fine Arts; NX Arts