Կարո՞ղ են արդյոք Չինաստանն ու ԱՄՆ-ը խուսափել «Թուկիդիդեսի ծուղակից» - Աթոյան, Վարդան (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածը նվիրված է չին-ամերիկյան հարաբերություններում արձանագրվող վտանգավոր միտումների վերլուծությանը: Դիտարկվել է վերջին տասնամյակներում աշխարհաքաղաքական իրողությունների և այդ համատեքստում Չինաստանի գլոբալ դերակատարության փոփոխությունը: Անդրադարձ է կատարվել Չինաստանի առաջնորդների երկարաժամկետ ռազմավարական նպատակներին և դրանց իրագործման հավանականության վերաբերյալ ամերիկացի փորձագետների կանխատեսմանը: Քննարկվել են երկու գերտերությունների միջև աճող մրցակցության և դիմակայության պատճառներն ու հնարավոր հետևանքները: Իրականացված վերլուծության արդյունքում ներկայացվել են աշխարհաքաղաքական փոփոխությունների հնարավոր ուղղությունները և միջազգային անվտանգությանը սպառնացող զարգացումները: Статья посвящена анализу тревожных тенденций в китайско-американских отношениях. Рассмотрены изменения геополитических реалий последних десятилетий и в этом контексте изменения глобальной роли Китая. Представлены долгосрочные стратегические цели руководства Китая и прогноз американских экспертов о возможности их реализации. В статье также обсуждаются причины и возможные последствия растущей конкуренции и противостояния между двумя сверхдержавами. В результате проведенного анализа обозначены возможные направления будущих геополитических изменений и развития, угрожающие международной безопасности. The paper analyzes the alarming trends in Sino-American relations. Changes in geopolitical realities in recent decades and, in this context, changes of the global role of China are considered. The long-term strategic goals of the Chinese leadership and the forecast of American experts on the possibility of their implementation are presented. The research also discusses the reasons and possible consequences of the growing competition and confrontation between the two superpowers. As a result of the analysis, possible directions of future geopolitical changes and developments that threaten international security are identified.
Keywords: Աշխարհաքաղաքական քրոնիկոն