Կենսաթոշակային ֆոնդերի եկամտաբերության անկման հիմնական պատճառները կամ ո՞վ է մեղավոր - Աղաբեկյան, Էդգար (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Դեռևս 2014 թ.-ին ՀՀ-ում ներդրված պարտադիր կուտակային կենսաթոշակային համակարգը, մասնավորապես՝ դրա կարգավորման իրավական դրույթ ները և ֆինանսական արդյունքները բազմիցս են դարձել քննարկումների առարկա։ Իսկ վերջին ժամանակաշրջանում հաճախ է խոսվում այդ ֆոնդերի եկամտաբերության անկման պատճառների կամ ռիսկերի մասին, որոնք բացահայտելու համար պետք է հասկանալ, թե ինչպիսի ներդրումային սահմանափակումներով և ինչ ներդրումային միջավայրում են գործում դրանց կառավարիչները: Հոդվածագիրն ուսումնասիրելով ֆոնդերի եկամտաբերության շարժընթացը` անդրադարձ է կատարել դրա վրա ազդող հիմնական գործոններին, ինչից պարզ է դարձել, որ տարվա ընթացքում արձանագրված բացասական եկամտաբերության հիմնական պատճառը ներքին և արտաքին շուկաներում որոշակի գործիքների գների, ինչպես նաև արտարժույթի փոխարժեքի անկումն է: Բացի դրանից, համապատասխան ներդրումային սահմանափակումները կառավարիչներին հնարավորություն չեն տալիս բավարար չափով դիվերսիֆիկացում ապահովելու, ինչը թույլ կտար խուսափել շուկայական որոշ ռիսկերից: В Армении всегда было много упоминаний об обязательной накопительной пенсионной системе, введенной в 2014 году. Не только правовые положения его регулирования стали предметом споров, но и их финансовые результаты всегда находятся в центре внимания. В последнее время много говорят о причинах или рисках снижения доходности этих фондов, и для выявления причин необходимо понимать инвестиционные ограничения и инвестиционную среду, в которой работают их управляющие. Автор обращается к динамике доходности фондов, обсуждая основные факторы, влияющие на нее. Структура фондов и колебания цен отдельных инструментов, входящих в него, доказывают, что основными причинами отрицательной доходности, зафиксированной в течение года, являются падения цен отдельных инструментов на внутренних и внешних рынках, падение курса валюты. Кроме того, инвестиционные ограничения, принятые для пенсионных фондов, не позволяют управляющим обеспечить достаточную диверсификацию, которая позволила бы избежать некоторых рыночных рисков. There were many references to the mandatory funded pension system introduced in the RA in 2014. Not only the legal provisions of its regulation have become the subject of controversy, but their financial results are always in the spotlight. There have been a lot of talks lately about the causes or risks of declining returns on these funds, and in order to identify the reasons, it is necessary to understand the investment restrictions and the investment environment in which their managers operate. The author refers to the dynamics of fund returns, discussing the main factors influencing it. The structure of the funds and fluctuations in the prices of assets included in it prove that the main reasons for the negative profitability recorded during the year are the fall in prices of individual instruments in the domestic and foreign markets, and the fall in the exchange rate. In addition, the investment restrictions adopted for pension funds do not allow managers to provide sufficient diversification to avoid some market r
Keywords: Տնտեսագիտություն