Գրաբարյան բառաքերականական կառույցներ Գրիգոր Նարեկացու ստեղծագործության մեջ - Մկրտչյան, Էդուարդ («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Գրաբարի դասական և հետդասական շրջանների երկերում ցայտուն և տեսանելի կիրառությամբ հանդիպող արդ, զի՞արդ, աղաչեմ, ձեզէն, մեզէն, քեզէն, բառնամ, դսրովեմ, միւսանգամ, մեղա՜յ բառերով ու բառաձևերով, մի՛, ո՛չ ժխտական բառ-մասնիկներով կազմված, ինչպես նաև նախդրավոր ու քերականական բնույթի բազմաթիվ կառույցներ հաջողությամբ հանդիպում են Գրիգոր Նարեկացու «Մատեան ողբերգութեան» երկում: Միայն նշված շրջանակներում գործածվող թեք՝ սեռական, տրական, հայցական հոլովներով ենթակայով կառույցներ չեն հանդիպում Մատյանում: В произведениях классического и постклассического периодах грабара ярким и видимым применимые встречаемые слова и формы слов: ард, зиард, агачем, дзезен, мезен,кезен, барнам, дсровем, миусангам, мегай, составленные с помощью отрицательных слов-частиц не и ни, также как и многочисленные предложные структуры грамматического характера успешно встречаются в поэме Григора Нарекаци "Книга скорбных песнопений." Только в отмеченных местах, используемые падежи (родительный, дательный, винительный) не выступают в роли подлежащего. In Grabar`s classical and post-classical works the words and word combinations ard, zi ard, aghachem, dzezen, mezen, qezen, barnam, dsrovem, miyusangam, meghay are found with prominent and visible usage and formed with negative particles such as mi, woch as well as many prepositional and grammatical structures are successfully found in Grigor Narekatsi's work "Book of Sorrows". Only within mentioned frameworks used oblique cases such as genitive, dative, accusative structures with subject don`t meet in the "Book of Sorrows".
Keywords: Լեզվաբանություն