Գրականագիտական պրպտումների ակնառու արգասիքը Քնարիկ Աբրահամյանի. «Գրական հորիզոնի ներքին շերտերում» - Մուրադյան, Լաուրա («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Հոդվածում ներկայացվում է բանասիրական գիտությունների թեկնածու Քնարիկ Աբրահամյանի «Գրական հորիզոնի ներքին շերտերում» հոդվածների ժողովածուն՝ արժևորելով գրականագետի տարիների աշխատանքի արդյունքը, ի ցույց հանելով նրա հետաքրքրությունների բազմազան գիտական ուղղվածությունը: Գրքի բոլոր 5 բաժինների անդրադարձով հանգել ենք այն եզրակացության, որ հեղինակի հանգամանալի դիտարկումները հատկանշվում են տիպաբանական և ձևաբովանդակային ընդհանրական բացահայտումներով, որոնց նախորդել է փաստացի նյութերի մանրակրկիտ հավաքչական հետազոտություն: 20-րդ դարասկզբից մինչև մեր օրերը ձգվող համազգային գրական մտքի քննությունը պայմանավորված է գրականագետի հետևո-ղական հայեցակարգի տեսական, գեղագիտական, աղբյուրագիտական սկզբունքների միասնական կիրառման ընթացքով: Ընդգծվում է, որ ամենատարբեր թեմաների իրացումները նախանշում են դրանց հետագա առավել լայն հետազոտման սահմանները: Ժողովածուի նյութերի դիտարկմամբ ակնհայտ է դառնում Ք. Աբրահամյան-հետազոտողի դիմորոշ նախասիրությունը՝ արևմտահայ և հատկապես սփյուռքահայ գրական արժեքների քննության համալրված երևույթով: Արդյունքում գաղափարագեղագիտական սկզբունքները միավորվելով ի հայտ են բերում արդիական հնչողությամբ շեշտվող սփյուռքահայ գրական ընթացքի առանցքային խնդիրները՝ մոռացության վտանգի, ազգապահպանության առաջադրույթների հաստատմամբ: В статье представлен сборник работ кандидата филологических наук Кнарик Абраамян, “Внутренние пласты литературного горизонта”.По достоинству оценивая результаты многолетних исследований литературоведа, здесь отмечается ее интерес к многослойной научной направленности. Мы пришли к тому заключению, что во всех пяти частях книги дается детальный авторский анализ проявляющийся в стилистических, типологических, формосодержащих обобщающих выводах, которым предшествовало подробнейшее собирание фактического материала. Исследование общенациональной литературной мысли протянувшейся неразрывной связью с начала двадцатого века до наших дней обусловлено течением единого процесса последовательных воззрений-теоретических, эстетических, источниковедческих принципов. Подчеркивается, что осуществлением самых различных тем, открывает возможности их дальнейших, более широких исследований. Материалы сборника позволяют увидеть предпочтения К. Абраамян-исследователя особенно в отношении феномена изучения западноармянской литературы. В результате эстетического объединения исследовательских принципов становятся очевидными основные проблемы, стоящие перед изучением западноармянской и особенно литературы диаспоры, где утверждаются вопросы сохранности национального. Примечательно, что научные интересы литературоведа дополняются практическими задачами изучения методологических вопросов. The paper presents the book by Knarik Abrahamyan, candidate of Philology, “Inside Layers of Literary Horizon”, appreciated as a hard work of the literary critic and the diversity of her scientific studies. By considering the five chapters of the book we draw conclusions from the true depth of the author’s observations based on typological and substantial revelations. The examination of the national literary mind from the early 20s to the present day, provides the author’s a more extensive insight into theoretical, aesthetic, source study concepts.The realization of various themes marks the research borders of them.While observing the literary material, the author’s preference to Western Armenian and Diaspora Armenian literary works is visible. In the result, the formation of the ideological-aesthetic principles reveal the contemporary Diaspora Armenian literary movement, its challenges and problems: danger to be forgotten, protection of national values.
Keywords: Գրականագիտություն