Վարդան Հակոբյանի բանաստեղծական նորարարությունը - Ավանեսյան, Արմեն («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Արդի պոեզիան նոր որակներ է ի հայտ բերում 20-րդ դարավերջում և 21-րդ դարասկզբում և, կարելի է ասել, կայացել է նոր գրական շարժում (որը դեռևս ընթացքի մեջ է), ինչի արդյունքում ի հայտ եկան բոլորովին նոր արտահայտչամիջոցներով թե՛ լեզվական, թե՛ կառուցվածքային, և թե՛ բովանդակային: Նորարարությունը հատկա-պես արմատավորվեց վերջին տարիներին, չնայած սկզբնավորվել էր դեռևս 1960-ական թթ. և անմիջապես կապված էր աշխարհում տիրող նոր գրական շարժումների հետ, հատկապես` հետմոդեռնիստական փիլիսոփայության: Ահա, նորի կայացման այս ակունքներում է Վարդան Հակոբյանի ստեղծագործությունը: Վարդան Հակոբյանի պոեզիան ժամանակակից հայ գրականության համապատկերում, կարելի է ասել, իր տեղը հաստատել է և անգամ ընթացք կազմավորող գործառույթ ունի: Այս ուսումնասիրության մեջ առանձին անդրադարձել ենք Հակոբյանի պոեզիայում ավանդույթի և հետմոդեռնիզմի խաչաձևումներին, երազատեսությանն իբրև պատկերակերտում, բառակերտման արվեստին և բառի մոգականությանը: Современная поэзия выявляет новые качества в конце 20-го и начале 21-го веков, и можно сказать, что произошло новое литературное движение (которое продолжается до сих пор), в результате которого появились совершенно новые средства выражения как с точки зрения языка, структуры, так и содержания․ Новаторство особенно прижилось в последние годы, несмотря на то, что зародилось еще в 1960-х годах и было непосредственно связано с новыми литературными движениями в мире, особенно с постмодернистской философией. Именно с этих источников созидания нового Вардан Акопян начал свою литературную деятельность, который и сегодня находится в поисках нового и новаторского. Можно сказать, что поэзия Вардана Акопяна заняла свое место в панораме современной армянской литературы и даже имеет процессообразующую функцию. В данном исследовании мы отдельно коснулись пересечений традиции и постмодернизма, сновидении как образообразования, искусству словообразования и магии слова в поэзии Акопяна. Modern poetry brought out new qualities in the late 20th and early 21st centuries, and it can be said that a new literary movement (which is still ongoing) has taken place, resulting in the emergence of entirely new means of expression both in terms of language, structure and content. The innovation has especially taken root in recent years, despite having originated as far back as the 1960s and was immediately connected with new literary movements in the world, especially postmodernist philosophy. Here, Vardan Hakobyan started his literary activity from these sources of creation of the new, who is still in search of the new and the innovative today. Vardan Hakobyan's poetry can be said to have established its place in the panorama of the modern Armenian literature and even has a process-forming function. In this study, we have separately referred to the intersections of tradition and postmodernism, dreaming as image formation, the art of word formation, and the magic of words in Hakobyan's poetry. Key words: postm
Keywords: Գրականագիտություն