Երևանի կենդանաբանական այգու կապիկների պաստերելոզով վարակվածության հայտնաբերումը և կանխարգելումը - Սարգսյան, Հ. Հ.; Սարգսյան, Մ. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Առաջին անգամ Երևանի կենդանաբանական այգում ուսումնասիրվել է կապիկների պաստերելոզի համաճարակաբանական վիճակը: Հարկ է նշել, որ պաստերելոզի տեղաճարակային բռնկմանը նպաստել են կենդանաբանական այգու կլիմայական պայմանները: Ըստ ուսումնասիրությունների՝ վարակը տարածվել է ոչ միայն վարակակիր կենդանիների, այլև վարակված ջրի և կերի միջոցով: Պաստերելոզով հիվանդ կապիկներից անջատված հարուցիչների վարակունակությունը որոշվել է կենսաբանական մեթոդով. փորձարկված սպիտակ մկների մահացության ցուցանիշը կազմել է 83,3 %: Api 20 NE թեստի միջոցով հայտնաբերվել են «A» և «D» շիճուկաբանական տիպերը, իսկ հատուկ միջոցառումներով կանխվել է վարակի հետագա տարածումը: В Ереванском зоопарке впервые была исследована эпидемиологическая ситуация с обезьянами, зараженными пастереллёзом. Следует отметить, что вспышке эндемии и вторичному заражению пастереллёзом способствовали климатические условия зоопарка. Исследования показывают, что инфекция распространялась не только животными-носителями, но и вместе с инфицированной водой и кормом. Инфицирующая способность пастерелл, выделенных у обезьян, определена биологическим методом: на белых мышах, смертность которых составила 83,3 %. По результатам теста Api 20 NE, обнаружены серологические типы «A» и «D», а осуществление особых мероприятий предотвратило дальнейшее распространение инфекции. Epidemiological situation in the monkeys infected with pasteurellosis was investigated for the first time at Yerevan Zoo, Armenia. Climatic conditions of the zoo have contributed to the secondary pasteurellosis infection and local epidemic outbreak. Studies have shown that the infection propagates not only through infection carriers but also through infected water and food. Infectivity of pasteurellosis causative agents isolated from monkeys have been determined through biological methods on the white mice the mortality rate of which has made 83,3 %. Api 20 NE test has resulted in the detection of serotypes “A” and “D” and further propagation of infection has been prevented through special measures.
Keywords: Անասնաբուժական բժշկագիտություն և անասնաբուծություն