Ցողումից հետո Bt տեսակի բակտերիական միջատասպանների քանակության դինամիկան անտառային դարչնագույն հողում - Չապանյան, Ե. Ն. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ըստ հետազոտությունների՝ Bt տեսակի միջատասպան բակտերիաները (BtECHS-68, BtECHS-73, BtECHS-92, Bt var. kurstaki) ցողումից հետո անտառային դարչնագույն հողում վեգետացիայի շրջանում նվազման միտումով պահպանվում են 3-4 ամիս: Միջատասպանների քանակության նվազմանը նպաստել են հողաբնակ մանրէների առանձին տեսակներ: Գիտափորձերով հաստատվել է, որ հող ընկած և հող չընկած Bt տեսակի նույնանուն միջատասպանները ձմեռային երկրաչափի ցածր հասակի թրթուրների դեմ ցուցաբերում են միմյանցից չտարբերվող կենսաբանական բարձր արդյունավետություն: Исследованиями установлено, что бактериальные инсектициды вида Bt (BtECHS-68, BtECHS-73, BtECHS-92, Bt var. kurstaki) после опрыскивания в коричневых лесных почвах в период вегетации сохраняются с тенденцией снижения от 3 до 4 месяцев. Уменьшению их численности в почве способствовали отдельные виды почвенных микроорганизмов. По итогам опытов установлено, что одноименные инсектициды вида Bt, не внесенные в почву и инкубированные в почве, существенно не отличались по биологической эффективности от гусениц младших возрастов зимней пяденицы. According to the researches the insecticidal bacteria of Bt species (BtECHS-68, BtECHS-73, BtECHS-92, Bt var. kurstaki) stay active for 3-4 months after spraying during the vegetation period with decreasing tendency in the forest brown soils. The decrease in the amount of insecticides has been promoted by individual soil-dwelling (hypo gene) bacteria species. It has been proved that the eponymous insecticides of Bt type incubated in the soil and not introduced in the soil actually demonstrate slightly-distinguished biological efficiency against the small caterpillars of winter moth.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա