Генетические аспекты фотосинтеза ароматических сортов табака и пути оптимизации селекции: содержание зеленых пигментов - Маркарян, В. А. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Как отмечается во второй статье представленной серии, диаллельный анализ семи сортов табака сортотипа Самсун показал, что в генетическом контроле содержания зелёных пигментов преобладают аддитивные эффекты генов, которые у сортов с высокими показателями признака проявляют доминантный характер. Высокие положительные генетические корреляции между этим признаком и количеством листьев, их урожаем, периодом посадки-цветения, темпом листообразования и высотой растения, указывают на возможность использования этих признаков в качестве маркеров для идентификации ценных генотипов с положительным значением признака в гибридных популяциях. Рекомендованы некоторые предложения по оптимизации селекции ароматических сортов Ներկայացվող շարքի երկրորդ հոդվածում ամփոփված են ծխախոտի Սամսուն սորտատիպի յոթ սորտերի դիալել անալիզի արդյունքները: Հաստատվել է, որ կանաչ պիգմենտների պարունակությունը հիմնականում պայմանավորված է ադիտիվ գեների ազդեցությամբ, որոնք բարձր ցուցանիշով սորտերի մոտ դրսևորել են դոմինանտ բնույթ: Ըստ կանաչ պիգմենտների պարունակության և չոր տերևների բերքի, տերևառաջացման տեմպի, տերևների քանակի, բուսաճի շրջանի, բույսի բարձրության միջև դրական բարձր գենետիկական համահարաբերակցական կապերի՝ նշված հատկանիշները դիտարկվել են որպես հիբրիդային ավագ սերունդներում կանաչ պիգմենտների պարունակության բարձր ցուցանիշով հեռանկարային գենոտիպերի նույնականացման միջոց, և առաջարկվել են բուրավետ սորտերի սելեկցիայի օպտիմալացման կոնկրետ ուղիներ: The results of diallel analysis of seven varieties of Samsun tobacco have been summed up in the second article of the presented series. The data testify that the green pigment content is largely affected by the impact of additive genes, which have demonstrated dominant characteristics in the high index varieties. Due to the positive high genetic correlations between the green pigment content and dry leaf yield, leaf formation rate and their number, the plant blossoming period and its height, the mentioned properties have been observed as a means of identification of perspective genotypes with high index of green pigment content in the elder hybrid generations. Specific pathways of selection optimization for aromatic varieties have been also recommended.
Keywords: Агрономия и агроэкология