Կարտոֆիլահան մեքենայի կոշտամանրիչի տնտեսական արդյունավետության հիմնավորումը - Պապյան, Ս. Խ.; Եսոյան, Ա. Մ.; Հայրապետյան, Հ. Հ.; Միքայելյան, Գ. Մ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Կարտոֆիլահանի կոշտամանրիչի թերություններից են կոշտերի անբավարար մանրացումը և մանրացված զանգվածի ոչ լիարժեք տեղափոխումը միջմարգային տարածություն, ինչի հետևանքով կոշտերը և մարգաթմբի հողը միախառնված անցնում են կարտոֆիլահանի մեջ և առաջացնում գերբեռնում: Վերջինս բացասաբար է անդրադառնում պալարների զատման գործընթացի վրա, ինչպես նաև մեծացնում է էներգետիկ ծախսերը: Առաջարկվում է ավելացնել կոշտամանրիչի բանող օրգանների պտուտաթվերը, ինչի շնորհիվ կարտոֆիլահանի տարեկան տնտեսական արդյունավետությունը կկազմի 808679,2 դրամ: Одним из недостатков комкоизмельчителя картофелекопателя является недостаточное измельчение комков и перемещение измельченной массы в междурядье. В результате картофелекопатель перегружается, снижается его рабочая скорость, ухудшается процесс отделения клубней картофеля от почвы, увеличивается энергоемкость. Для улучшения работы картофелекопателя предлагается повысить обороты рабочих органов комкоизмельчителя. Подсчитана годовая экономическая эффективность предлагаемой конструкции, которая составит 808679,2 драма. One of the disadvantages of the clod crusher in the potato digger is insufficient crushing of the clods and the incomplete transfer of the crushed mass into the inter-bed space, as a result of which the clods mixed with the bedborder soil pass into the potato digger causing overloading. This exerts an adverse effect on tubers᾿ separation process and increases energy costs. It is recommended to increase the number of rotation in the working part of the clod crusher due to which the annual economic efficiency of the potato digger will make 808679.2 AMD.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես