Գյուղատնտեսական բեռնափոխադրումների տրանսպորտային խնդրի ալգորիթմների հետազոտությունը և վերլուծությունը - Ավուշյան, Ս. Ա.; Շալջյան, Դ․ Ս․; Բայադյան, Վ. Հ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Տրանսպորտային խնդրի (ՏԽ) լուծումն արդիական է, քանի որ բեռնափոխադրումներ իրականացնելիս պահանջվում է որոշել հնարավորինս կարճ (ոչ ծախսատար) երթուղին: Սույն հոդվածում ամփոփված են ՏԽ-ի ուսումնասիրության արդյունքները, ներկայացված են գյուղատնտեսական մթերքի բեռնափոխադրումների երթուղայնացման համար կիրառվող ալգորիթմները, հայտնի մեթոդների դասակարգումը և առավել կիրառվող տարբերակները: Решение транспортных задач (ТЗ), связанных с маршрутизацией, чрезвычайно важно, поскольку при осуществлении грузоперевозок необходимо определить максимально короткий (а, следовательно – наименее затратный) маршрут. В данной статье приведены результаты исследования ТЗ применительно к перевозкам сельскохозяйственной продукции. Представлены алгоритмы, используемые при транспортировке такой продукции железнодорожным транспортом, классифицируются известные методы и описываются наиболее распространенные из них. Solution of travelling salesman problem (TSP) is very actual, since when implementing cargo transportation it is necessary to determine the possibly shortest (therefore, cost-efficient) route. The current article considers the study results of TSP. Besides, algorithms applied for routing the agricultural cargo transportation, classification of the well-known methods and the most applied variants are introduced in the current work.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես