Կարտոֆիլատնկիչի կլոր հատվածքով մետաղաձողե պարարատանյութասնուցիչ-շնեկի որոշ պարարմետրերի հիմնավորումը - Գրիգորյան, Շ. Մ.; Ալթունյան, Ա. Վ.; Գրիգորյան, Ա. Ս. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Երկշարք կարտոֆիլատնկիչ որոշ մեքենաներում պարարտանյութի համար նախատեսված բունկերում բացակայում է շնեկ-սնուցիչը, ինչի հետևանքով բունկերի հատակում կուտակված պարարտանյութի որոշակի քանակություն մատուցվում է ձեռքով։ Ձեռքի աշխատանքը բացառելու և գործընթացը մեքենայացնելու համար առաջարկվում է տեղակայել աջ և ձախ ընթացքով շնեկ-սնուցիչ։ Սնուցիչի կառուցվածքը պետք է բացառի պարարտանյութի զանգվածի խտացումը, այսինքն՝ ապահովի դրա մշտական խառնումը և «եռման» վիճակը։ Առաջարկվող կլոր հատվածքով մետաղաձողե շնեկ-սնուցիչի և գործածվող թիակավոր շնեկ-սնուցիչի աշխատանքի սկզբունքները տեխնոլոգիապես տարբեր են: В бункерах для удобрений некоторых двухрядных картофелепосадочных машин отсутствует шнек- питатель, вследствие чего некоторое количество удобрения, скопившееся на дне бункера, подаётся вручную. Для исключения ручного труда и для механизации процесса нами предлагается установить шнек- питатель с правым и левым ходом. Конструкция питателя должна отвечать условию, чтобы удобрение в бункере не уплотнялось, а постоянно находилось в состоянии перемешивания – в так называемом «кипящем» состоянии. Принципы работы предлагаемого металло-стержневого шнека-питателя с круглым сечением и применяемого лопастно-шнекового питателя технологически отличаются друг друга. In many cases feeding screw conveyors are missing in the fertilizer tanks of some double-row potato planters, as a result of which the lower layers of fertilizers left in the tanks, are fed manually. In order to exclude the manual work and to mechanize the process, as well as to eliminate compaction of loose fertilizer, we propose to install feeding screws with right and left turns. The design of the feeder should prevent the fertilizer compaction in the tank and ensure its constant mixing state or the so called “boiling” state. The working principles of the recommended metal rod feeding screw conveyor with round cross-section and the applied bladed screw conveyor are technologically different.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն