Ոսպի ալյուրից հատակաթուխ հացի տեխնոլոգիայի մշակում - Հովհաննիսյան, Ն. Գ.; Նազարյան, Ա. Ի.; Ալոյան, Ա. Ս. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Նյութը վերաբերում է ոսպի ալյուրին` որպես ֆունկցիոնալ բաղադրիչի ու վերջնական մթերքի: Ուսումնասիրության հիմնական նպատակն է ֆունկցիոնալ նշանակության հացամթերքի արտադրության տեխնոլոգիայի մշակումը` ոսպի ալյուրի օգտագործմամբ, ինչը կբարձրացնի պատրաստի արտադրանքի սննդային արժեքը և կնվազեցնի մի շարք հիվանդությունների ռիսկը: Ոսպի ալյուրի կիրառումը հնարավորություն է ընձեռում բարելավել հացի զգայաբանական ցուցանիշները. բույրը և գույնը դառնում են ավելի արտահայտիչ, ծակոտկենությունն ավելանում է 10,0 %-ով, տեսակարար ծավալը` 10,8 %-ով: Материал исследования касается чечевичной муки как функционального компонента и конечного продукта. Основной целью исследования является разработка технологии производства хлебобулочных изделий функционального назначения с использованием чечевичной муки, которая повысит питательную ценность готовой продукции и снизит риск возникновения ряда заболеваний. Применение чечевичной муки дает возможность улучшить органолептические показатели качества готового хлеба: аромат и цвет становятся более выразительными, пористость возрастает на 10,0%, удельный объем – на 10,8%. The research material is related to the lentil flour as a functional component and finished product. The main objective of the research is to develop technology for bakery products of functional significance using lentil flour, which will increase the nutritional value of the finished product and reduce the risk of a number of diseases. The use of lentil flour enables to improve the organoleptic indices in the quality of finished bread: aroma and color become more expressive, porosity increases by 10.0%, the specific volume – by 10.8%.
Keywords: Սննդագիտություն և տեխնոլոգիա