Պղնձի ռիսկի գնահատումը Ալավերդի քաղաքի շուկաներում իրացվող պտուղ-բանջարեղենում - Սիրեյան, Լ. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Սույն հետազոտության նպատակն է գնահատել Ալավերդի քաղաքի բնակչության կողմից սպառվող բանջարեղենի և մրգերի մեջ պղնձի (Cu) պարունակության ռիսկը: ՈՒսումնասիրված մրգերի և բանջարեղենի մեջ որոշվել է Cu-ի պարունակությունը և գնահատվել ամենօրյա ընդունման չափը (EDI): Հաշվարկվել են նաև թիրախային վտանգի գործակիցը (THQ) և վտանգի ցուցանիշները (HI): ՈՒսումնասիրության արդյունքներից պարզ է դարձել, որ տվյալ տարածքի մրգերի և բանջարեղենի միաժամանակյա օգտագործումը կարող է ի հայտ բերել բնակչության առողջությանը սպառնացող ռիսկ: Целью исследования является оценка риска содержания меди во фруктах и овощах, потребляемых населением г. Алаверди. В изученных фруктах и овощах было определено содержание Cu, проведено исследование рациона питания, оценены суммарное среднесуточное поступление металлов (EDI), целевой коэффициент опасности (THQ) и индекс опасности (HI). Результаты исследования показали, что одновременное употребление всех исследованных фруктов и овощей чревато потенциальным вредом для здоровья человека. The aim of the research is to assess risk of copper content in vegetables and fruits consumed by population of Alaverdi city. Cu content was determined in investigated fruits and vegetables, dietary assessment was carried out and daily intake of Cu (EDI) was estimated. Target hazard quotient (THQ) and hazard index (HI) were calculated as well. The results of the study have shown that the simultaneous consumption of the investigated fruits and vegetables can cause potential health risks to population,s health.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա