Генетические аспекты фотосинтеза у ароматических сортов табака и пути оптимизации селекции: Интенсивность фотосинтеза - Маркарян, В. А. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
В первой статье представленной серии по результатам диаллельного анализа семи сортов табака сортотипа Самсун установлено, что генетическая обусловленность признака интенсивности фотосинтеза в основном - результат действия аддитивных генов, которые проявили рецессивный характер у сорта с высоким показателем признака. С учетом наличия высоких положительных генетических корреляций между этим признаком и размерами и количеством листьев, указанные признаки рассмотрены в качестве средства идентификации перспективных генотипов с высоким показателем интенсивности фотосинтеза в старших гибридных поколениях. Результаты исследований выявили конкретные пути оптимизации селекции ароматических сортов табака. Ներկայացվող շարքի առաջին հոդվածում ծխախոտի Սամսուն սորտատիպի յոթ սորտերի դիալել անալիզի արդյունքներով հաստատվել է, որ ֆոտոսինթեզի ինտենսիվությունը հիմնականում պայմանավորված է ադիտիվ գեների ազդեցությամբ, որոնք բարձր ցուցանիշով սորտի մոտ դրսևորել են ռեցեսիվ բնույթ: Ըստ ֆոտոսինթեզի ինտենսիվության և տերևի չափերի ու քանակի միջև դրական բարձր գենետիկական համահարաբերակցական կապերի առկայության՝ այդ հատկանիշները դիտարկվել են որպես հիբրիդային ավագ սերունդներում ֆոտոսինթեզի ինտենսիվության բարձր ցուցանիշով հեռանկարային գենոտիպերի նույնականացման միջոց: Հետազոտության արդյունքներով նշվել են բուրավետ սորտերի սելեկցիայի օպտիմալացման կոնկրետ ուղիներ: In the first article of the presented series results of diallel analysis of seven tobacco varieties of “Samsun” species have been introduced which have proved that the genetic factor in the rate of photosynthesis is largely influenced by the effect of additive genes, which have demonstrated recessive character against the variety with high indices. Related to the existence of positive, high genetic correlation between the mentioned property and size and quantity of leaves, the abovementioned features have been observed as a means of identification of perspective genotypes endowed with high index of photosynthesis rate in the older hybrid generations. The research outcomes have indicated the specific ways for optimal selection of aromatic tobacco varieties.
Keywords: Агрономия и агроэкология