Հայաստանի Հանրապետությունում գյուղատնտեսական արտադրանքի գնման (մթերման) արժեշղթայի կազմակերպման մոդել - Ոսկանյան, Ա. Ե. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Կազմակերպչական ենթակառուցվածքների ձևավորումը և զարգացումը դիտարկվում է որպես Հայաստանում գյուղատնտեսական արտադրանքի գնման և իրացման արդյունավետության բարձրացման միջոց: ՈՒսումնասիրվել են գործող սխեմաները, բացահայտվել դրանց բացասական հետևանքները: Առաջարկվում է Հայաստանում ներդնել գյուղմթերքի գնման և իրացման հստակ ու կանոնակարգված մոդելներ, մասնավորապես՝ գյուղատնտեսական մեծածախ շուկաների ձևավորում և դրանց օրենսդրական բազայի ապահովում՝ հաշվի առնելով գյուղացիական տնտեսությունների և սպառողների շահերը: «Երևանի մեծածախ շուկա» ծրագիրը կարող է իրականացվել 2020-2022 թթ.: Այն կներառի մեկ մեծածախ շուկա՝ մոտ 7-8 ընդունման կետերով: Ներդրումների վերադարձը կարելի է ակնկալել 12-15 տարի հետո: Формирование и развитие организационных инфраструктур рассматривается как основной путь повышения эффективности процесса закупок и реализации селькохозяйственной продукции в Армении. Изучены действующие схемы, выявлены их негативные последствия. Предлагается внедрить в Армении четко определенные и регулируемые модели закупки и реализации сельхозпродукции. Тем самым, рассматривается формирование системы сельскохозяйственных оптовых рынков и обеспечение их законодательной базы с учетом интересов фермеров и потребителей. В 2020–2022 гг. возможна реализация проекта «Ереванский оптовый рынок», который включит в себя Центральный оптовый рынок и 7-8 приёмных пунктов. Окупаемость инвестиций можно ожидать через 12-15 лет. Formation and development of organizational infrastructure is considered as a way of increasing the sales performance of agricultural products in Armenia. The scheme of organizing purchase of goods has been studied. It is proposed to introduce well-defined and regulated models for the purchase and sale of agricultural products in Armenia. Thus, formation of a system of agricultural wholesale markets and provision of their legislative base are considered, where the interests of farms and consumers are taken into account. “Yerevan wholesale market” program can be implemented in 2020-2022, with а wholesale market and about 7-8 receiving points. Return on investment can be expected in 12-15 years.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես