Խաղողագործության վիճակը և զարգացման միտումները ՀՀ Վայոց ձորի մարզում - Թամոյան, Հ. Ս. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված են Վայոց ձորի մարզում խաղողագործության ներուժի և զարգացման միտումները: ՈՒսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ 2002-2017 թթ. խաղողի այգիների տարածքներն ավելացել են 1,8 անգամ: Մեր գնահատմամբ՝ այդ բարձր ցուցանիշը վկայում է մարզի մեծ ներուժի մասին, ինչը կարող է խաղողագործության հետագա զարգացման կարևոր նախադրյալ դառնալ: Վայոց ձորի մարզն այդ առումով զգալի ներուժ ունի, որը դեռ մնում է չիրացված: Статья посвящена выявлению потенциала и тенденций развития виноградарства в Вайоцдзорском марзе. Исследования показывают, что за период с 2002 по 2017 гг. площади виноградников увеличились в 1.8 раза, и этот рост имел устойчивую динамику. По нашей оценке, этот высокий показатель свидетельствует о большом потенциале области и может стать важной предпосылкой для дальнейшего развития виноградарства. Вайоцдзорский марз в этом аспекте располагает весомым потенциалом, который всё еще остаётся нереализованным. The article is devoted to the identification of the development trends for viticulture in Vayots Dzor marz. Studies indicate that during the period of 2012-2017, the area of vineyards increased in 1.8 times, and this growth shows a stable dynamic tendency. According to our estimations, this is a high indicator, which can serve as an important prerequisite for the further development of viticulture. Vayots Dzor marz has a sound potential in viticulture that remains still unused.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես