Մոտոբլոկային կարտոֆիլատնկիչի ժապավենագդալիկավոր ապարատի աշխատանքի հետազոտումը - Պետրոսյան, Դ. Պ.; Հովհաննիսյան, Ս. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ժամանակակից կարտոֆիլատնկիչների հիմնական մեքենամասերն են շղթան և աստղանիվները, որոնք աշխատանքի ընթացքում վնասում են կարտոֆիլի պալարները, հատկապես՝ յարովիզացիա անցածները: Մեր կողմից առաջարկվում է կարտոֆիլատնկիչի ժապավենագդալիկավոր մի ապարատ, որը գործնականում անթերի է: Կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքում որոշվել է տնկող ապարատի պալարատար խողովակների այնպիսի դիրք, որն ապահովում է պալարի տեղափոխումը ակոսի հատակ: В современных картофелесажалках используются цепочно- ложечные высевающие аппараты, основными деталями которых являются цепь и звездочки, которые при работе повреждают клубни картофеля, особенно яровизированного. Нами предлагается летночно-ложечный высевающий аппарат, практически не имеющий недостатков. Проведенные исследования позволили определить положение транспортирующих труб сажательного аппарата, обеспечивающее транспортировку клубня на дно борозды. In the contemporary potato planters spoon-chain sowing devices are used, the main parts of which are the belt and stars; throughout operation they damage potato tubers, particularly the vernalized ones. We recommend a spoon-chain sowing device without almost any flaws. Studies have enabled to identify the position of the conveying pipes of the seed sowing device, providing tuber’s transportation to the bottom of the furrow.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն