Հողատարման մեծության կարգավորումը մակերեսային ջրման դեպքում - Ղազինյան, Ռ. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հայաստանի տարածքում էրոզիոն գործընթացների ինտենսիվությունը նվազեցնելու նպատակով առաջարկվում է գյուղատնտեսական մշակաբույսերն աճեցնել հորիզոնական դարավանդների վրա, ինչը հնարավորություն կտա կոնկրետ հողակլիմայական պայմաններում որոշել ակոսի խորությունը, ջրման տեխնիկայի տարրերի ճշգրիտ արժեքները, սահմանել կարճ ակոսների երկարությունը և կարգավորել հողատարման մեծությունը: Ակոսներում պատրաստված արգելակող թմբերը կփոքրացնեն ակոսի երկարությունը՝ նվազեցնելով ջրի վազքի արագությունը, մեծացնելով հողում դրա ներծծման արագությունը, միաժամանակ կուտակելով խոնավության անհրաժեշտ պաշար: Территория Армении характеризуется интенсивным развитием эрозионных процессов. Для снижения их интенсивности проводят горизонтальные террасы, где можно выращивать сельскохозяйственные культуры. Для уменьшения ирригационной эрозии при поверхностном орошении требуется уточнение параметров поливной техники. Предлагается сократить длину пробега воды с помощью укороченных борозд, чтобы регулировать величину стока от атмосферных осадков и накапливать в почве необходимый запас влаги. Для определения толщины слоя воды в борозде выведена закономерность, позволяющая при конкретных почвенно-климатических условиях определять точные величины поливной техники и регулировать величину смыва почвы. Erosion processes are intensively developing in the territory of Armenia. To reduce the intensity of this phenomenon horizontal terraces are built, where agricultural crops can be grown. In order to reduce erosion caused by surface irrigation, specification of the parameters in the irrigation technique is required. To this end, it is necessary to reduce the length of the water run with the help of shortened furrows. The latter make it possible to regulate the water runoff amount resulted from atmospheric precipitations and to accumulate the needed moisture amount in the soil.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն