Կարտոֆիլահանի ռոտորային կոշտամանրիչի անկյունային արագության կախվածությունը հողակոշտերի քանակից - Հայրապետյան, Հ. Հ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ռոտորային կոշտամանրիչի լաբորատոր ուսումնասիրությունների արդյունքում ճշգրտվել են շահագործման օպտիմալ պարամետրերը, մասնավորապես` անկյունային արագությունը՝ ω =8 վ-1-ից ավելի, և համընթաց արագությունը` V=1,2 մ/վ-ից ավելի: Որպես առաջարկվող կոշտամանրիչի արդյունավետության գնահատման ցուցանիշ է ընտրվել 1 մ2 մակերեսի վրա 15 մմ-ից մեծ կոշտերի զանգվածը: Ուսումնասիրությունների արդյունքում նաև պարզվել է, որ կոշտամանրիչի համընթաց արագության մեծացումը նպաստել է կոշտամանրման գործընթացի արդյունավետության բարձրացմանը։ В результате проведения научно-лабораторных исследований активного роторного комкоизмельчителя были уточнены оптимальные параметры эксплуатации, в частности – угловая скорость, которая должна быть больше ω = 88c c−-11, и совпадающая скорость - больше V=1,2 м/с. Для оценки эффективности предлагаемого комкоизмельчителя в качестве индикатора была выбрана масса крупных комочков больше 15 мм на площади 1 м2. Путем исследований также установлено, что увеличение совпадающей скорости позитивно влияет на процесс комкоизмельчения. Laboratory researches have been conducted on active rotor clod crusher of potato digger as a result of which the optimal experimental parameters of clod crusher were specified, particularly those of the angular speed which should be higher than ω = 88 ss-1− 1and its parallel speedhigher than V= 1,2 m/s. The weight of clods higher than 15 mm per 1 m2 soil area was chosen as an indicator for the evaluation of the efficiency of the recommended clod crusher. The results of laboratory researches have shown that the increase of parallel speed in the clod crusher has positively influenced the clod crushing process.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն