Կարտոֆիլահանի ռոտորային կոշտամանրիչ-փոխակրիչի շարժաբերի կինեմատիկական-երկրաչափական պարամետրերի տեսությունը և հաշվարկը - Թարվերդյան, Ա. Պ.; Պապյան, Ս. Խ․; Եսոյան, Ա. Մ.; Հայրապետյան, Հ. Հ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հաստատվել է կարտոֆիլահանի կոշտամանրիչի շարժաբեր մեխանիզմի և կառչիչի դիմադրության մակերեսի միջև առկա մաթեմատիկական կապը: Առաջարկվում է շարժաբեր թմբուկի վրա 33-360 անկյամբ տեղադրել 10 կամ 11 կառչիչ այնպես, որ հողի հետ միաժամանակ ակրկվող կառչիչների դիմադրության գումարային մակերեսը կազմի 0,03-ից 0,06 մ2: Установлена математическая связь между параметрами приводного механизма комкоизмельчителя картофелекопателя и площадью сопротивления шпор. Предлагается установка на приводном барабане 10 или 11 шпор, с углом между шпорами, соответственно, 330-360, таким образом, чтобы суммарная площадь сопротивления одновременно зацепленных с почвой шпор составила от 0,03 м2 до 0,06 м2. The mathematical link between the drive mechanism of the clod crusher in the potato-digger and the resistance area in the grouser bars has been established. It is recommended to install 10 or 11 grouser bars on the drive drum with inter-bar angles of 330-360 respectively so that the total resistance area of the simultaneously anchored grouser bars in the soil would make 0.03 m2-0.06 m2.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն