Երևան քաղաքի սուպերմարկետներում իրացվող աղցանների մանրէաբանական աղտոտվածության գնահատում - Պիպոյան, Դ. Ա.; Բեգլարյան, Մ. Ռ.; Ստեփանյան, Ս. Ա.; Սարգսյան, Ա. Է. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հետազոտության նպատակն է գնահատել Երևանի սուպերմարկետներում իրացվող պատրաստի աղցանների մանրէաբանական անվտանգությունը: Աղցանների 12 նմուշներում որոշվել է մեզոֆիլ աերոբ և ֆակուլտատիվ անաերոբ (ՄԱՖԱՄ), աղիքային ցուպիկի խմբի (ԱՑԽՄ), E. coli, S. aureus, L. monocytogenes, Salmonella spp., Proteus ցեղի մանրէների, խմորասնկերի և բորբոսասնկերի առկայությունը: Ըստ հետազոտության արդյունքների՝ պատրաստի աղցանների բոլոր նմուշները չեն համապատասխանում սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներին և վտանգավոր են սպառողների առողջության համար: Целью исследования является оценка микробиологической безопасности готовых салатов, реализуемых в супермаркетах города Еревана. В 12 образцах салатов было определено наличие мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов (МАФАМ), бактерии группы кишечной палочки (БГКП), бактерий родов E. coli, S. aureus, L. monocytogenes, Salmonella spp., Proteus, дрожжевых и плесневых грибков. Согласно результатам исследования, все образцы готовых салатов не соответствуют требованиям безопасности пищевых продуктов и представляют опасность для здоровья потребителей. The aim of the study is to assess the microbiological safety of ready-to-eat salads sold in supermarkets of Yerevan city. In 12 salad samples the presence of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (MAFAM), coliform bacteria, E. coli, S. aureus, L. monocytogenes, Salmonella spp., Proteus genus bacteria, yeasts and molds was determined. According to the results, none of the samples of readyto- eat salads meet food safety requirements, hence are dangerous to consumers’ health.
Keywords: Սննդագիտություն և տեխնոլոգիա