Շների ընդերային լեյշմանիոզ հիվանդության տարածվածությունը Հայաստանում - Ավետիսյան, Գ. Ռ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ընդերային լեյշմանիոզը շների և մարդկանց տարափոխիկ մակաբուծային հիվանդություն է, որի հարուցիչները Protozoa խմբի մակաբույծներն են։ 30 տարվա ընդմիջումից հետո` 1999 թվականից սկսած, Հայաստանում նորից գրանցվել են ընդերային լեյշմանիոզի դեպքեր։ 2015 թ. սեպտեմբերից մինչև 2016 թ. մարտ ամիսն արագ ախտորոշման թեստերով իրականացվել է շների շճաբանական հետազոտություն, որի արդյունքում Սյունիքի մարզում հայտնաբերվել է 9,3, Տավուշում՝ 10,3, Լոռիում՝ 11,1, Երևանում՝ 4,1 % (ընդհանուր առմամբ 7,5 %) վարակվածություն: Առաջարկվում է իրականացնել շների հաշվառում և շարունակել հետազոտությունները ։ Անհրաժեշտ է հատկապես ակտիվացնել թափառող շների դեմ պայքարը, ինչպես նաև ամրապնդել միջգերատեսչական համագործակցությունը: Висцеральный лейшманиоз – заразное заболевание псовых и людей, возбудителем которого являются паразиты группы Protozoa. С 1999 года, после 30-летнего перерыва, в Армении снова начали фиксироваться случаи висцерального лейшманиоза. С сентября 2015 г. по март 2016 г. экспресс-тестами было проведено серологическое исследование собак, по результатам которого в Сюникском марзе была выявлена 9.3 %-ная инфицированность, в Тавуше – 10.3 %-ная, в Лори – 11.1 %-ная, в Ереване – 4.1 %-ная (общий показатель – 7.5 %). Предлагается провести учёт собак и продолжить исследования. Необходимо активнее бороться с бродячими собаками, а также укреплять межведомственное сотрудничество. Visceral Leishmaniasis is a transmissible parasitic disease of canids and humans caused by the pathogens from protozoa genus. After a 30-year interval new cases of Visceral Leishmaniasis have been recorded in Armenia since 1999. From September 2015 up to March 2016 canine serological investigations were conducted through rapid diagnostic tests, as a result of which it has been found out that infestation rate in Syunik region makes 9.3 %, in Tavush region - 10.3 %, in Lori region - 11.1 %, while in Yerevan the infectivity makes 4.1 % (on the whole - 7.5 %). It is recommended to implement canine registration and conduct further investigations. It is necessary to intensify the struggle against the stray dogs in particular, as well as to strengthen the interagency cooperation.
Keywords: Անասնաբուժական բժշկագիտություն