Ուղղաձիգ գոտիների և բույսերի աճման շրջանի ազդեցությունը բնական արոտների կենսազանգվածի կուտակման վրա - Սարգսյան, Տ. Ա.; Նավասարդյան, Մ. Ա.; Մեժունց, Բ. Խ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված են Արագած լեռան հարավարևմտյան լանջի երեք գոտիների կերահանդակներում կենսազանգվածի կուտակման, բույսերի աճման շրջանում դրա տատանման առանձնահատկությունները: Կերահանդակներում վերգետնյա և ստորգետնյա զանգվածների առավելագույն ցուցանիշներ գրանցվել են մարգագետնատափաստանային ևենթալպյան գոտիներում, իսկ բուսախմբերից նվազագույն տեսակարար կշիռ են կազմել բակլազգիները: Բացահայտվել են բույսերի վերգետնյա և ստորգետնյա զանգվածների ձևավորման, արմատային համակարգի փոփոխման որոշ օրինաչափություններ: Առաջարկվում է իրականացնել բնական արոտների արդյունավետության բարձրացմանը և արժեքավոր բուսատեսակների ավելացմանը նպաստող միջոցառումներ: В статье представлены особенности накопления биомассы на кормовых угодьях трех поясов юго-западного склона горы Арагац и колебания биомассы в период вегетации растений. Максимальные показатели наземной и подземной массы на кормовых угодьях зафиксированы в лугостепном и субальпийском поясах, а среди растительных групп минимальный удельный вес составили бобовые. Выявлены определенные закономерности в колебаниях образования наземной и подземной биомассы растений, в изменении корневой системы. Предлагается осуществить мероприятия, способствующие повышению эффективности природных пастбищ и увеличению числа ценных пород растений. The article considers the peculiarities of biomass accumulation and its fluctuation characteristics throughout the plants vegetation period in the rangelands of the three zones on the south-western slopes of Mount Aragats. The highest indices for the above - and below-ground masses have been recorded in the meadow-steppe and subalpine belts, while among the vegetative groups the leguminous plants have been distinguished by the least specific weight. Some regularities related to the formation of above - and below-ground mass and to the changes of plants root system have been disclosed. It is recommended to take measures promoting the efficiency increase in the rangelands and enrichment of plant varieties.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա