Ավտոտրակտորների և ագրեգատների ռեսուրսային ցուցանիշների ռիսկերի հաշվարկման մեթոդիկայի մշակում - Մոսիկյան, Կ. Հ.; Եսոյան, Ա. Մ.; Ջինյան, Ա. Մ.; Պապինյան, Մ. Գ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հետազոտության ընթացքում, ըստ կոռելյացիոն վերլուծության, արտածվել է մերժերի և խափանումների, որպես պատահական մեծությունների, բաշխման ֆունկցիան, որի հիման վրա α-ից β միջակայքում որոշվել են մեքենամասերի ռեսուրսային ցուցանիշների ռիսկերը: Բարդ համակարգերի և դրանց տարրերի ռեսուրսային ցուցանիշների ռիսկերը գնահատվել են մաթեմատիկական վիճակագրության տեսության հիման վրա։ Ռիսկերի գնահատման մշակված մեթոդիկան կարող է օգտագործվել նաև գյուղատնտեսական մեքենաների և տրակտորների ռեսուրսային ցուցանիշների ռիսկերը հաշվարկելիս։ В ходе исследования, по теории корреляционного анализа, выведена функция распределения отказов и сбоев как случайных величин, на основе которой определены риски ресурсных показателей деталей машин в интервале от α до β. Риски ресурсных показателей сложных систем и их элементов оценены на основе теории математической статистики. Разработанная методика оценки рисков может также использоваться при расчете рисков ресурсных показателей сельскохозяйственных машин и тракторов. During the investigations the distribution function of the rejects and failures as random variables per correlation analysis has been derived, based on which the risks of the resource indices in the machine parts within the range of α to β have been estimated. The risks of the resource indicators in the complex systems and in their elements have been assessed based on the theory of mathematical statistics. The developed methodology for risk assessment can be also used in the risk estimation of the resource indicators for the agricultural machines and tractors.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն