Դաշտային պայմաններում կարտոֆիլահան մեքենայի ինքնաշարժաբերվող կոշտամանրիչի գիտափորձնական հետազոտությունների արդյունքների վերլուծություն - Թարվերդյան, Ա. Պ.; Եսոյան, Ա. Մ.; Հայրապետյան, Հ. Հ.; Միքայելյան, Գ. Մ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված են մեր կողմից մշակված կարտոֆիլահանի ինքնաշարժաբերվող ռոտորային կոշտամանրիչի դաշտային փորձարկումների արդյունքները: 2019 թ. ՀՀ Գեղարքունիքի մարզի Հացառատ համայնքի կարտոֆիլի դաշտերում իրականացված փորձարկումներով հիմնականում հաստատվել են տեսական հետազոտություններով ստացված արդյունքները, ինչպես նաև սահմանվել է ագրեգատի համընթաց շարժման օպտիմալ արագությունը (V=1,0-1,4 մ/վ): Վերջինս, ըստ հողի խոնավության և մեխանիկական հատկությունների, ապահովում է հողակոշտերի արդյունավետ մանրացում և բերքի նվազագույն կորուստ: В статье представлены результаты полевых испытаний разработанного нами самоприводного роторного комкоизмельчителя картофелекопателя. По полевым испытаниям, проведенным 2019 г. на картофельных полях общины Ацарат Гегаркуникской области РА, в основном, были утверждены результаты, полученные теоретическими исследованиями. Кроме того, установлена оптимальная скорость одновременного движения агрегата (V=1.0-1.4 м/с). Такая скорость, в зависимости от влажности и механических свойств почвы, обеспечивает эффективное измельчение комков почвы и минимальные потери урожая. The results of the field experiments related to the selfdriving clod-crusher of the potato digger, developed by our research group, are introduced in the article. Upon the experiments conducted in 2019, in the potato fields of Hatsarat community at the RA Gegharkunik region, the theory-driven results have been mostly validated. Besides, the optimal velocity of the forward movement of the aggregate has been also determined (V=1.0-1.4 m/s), which provides effective crushing of the soil clods and minimum yield loss due to the soil humidity and its mechanical properties.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն