Կաթիլային ոռոգման համակարգի ներդրման առավելությունները․ Կոտայքի մարզի օրինակով - Եղիազարյան, Գ. Մ.; Միրոյան, Ս. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հանրապետության ջրային ռեսուրսների օգտագործման արդյունավետությունը պայմանավորված է ոռոգման ջրախնայողական տեխնոլոգիաների ներդրմամբ։ Համակողմանի հետազոտությունները թույլ են տալիս գիտականորեն հիմնավորված վերլուծությունների հիման վրա իսպառ վերացնել կաթիլային ոռոգման համակարգի արդյունավետության և նպատակահարմարության վերաբերյալ կասկածները: Ըստ Կոտայքի մարզի Նոր Արտամետ համայնքում կատարված ջրատնտեսական հաշվարկների՝ կաթիլային ոռոգման համակարգի կիրառմամբ հնարավոր է շուրջ 3,7 անգամ բարձրացնել ոռոգման արդյունավետությունը, ինչպես նաև խնայողաբար օգտագործել մարզի ջրային ռեսուրսները: Эффективность использования водных ресурсов республики обусловлена внедрением водосберегающих технологий орошения. Всесторонние исследования позволяют на основе научно обоснованного анализа полностью развеять сомнения в эффективности и целесообразности системы капельного орошения. Согласно водно-экономическим расчетам, проведенным в общине Нор Артамет Котайкского марза РА, посредством применения системы капельного орошения возможно повысить эффективность орошения почти в 3.7 раза, а также экономно использовать водные ресурсы региона. The efficiency of water resource use in the republic is related to the introduction of irrigation water saving technologies. The comprehensive investigations enable to fundamentally eradicate the skeptical views on the efficiency and feasibility of the drip irrigation system due to the scientifically justified analyses. According to the water management calculations conducted in the community of Nor Artamet in the Kotayk region, it is possible to increase the irrigation efficiency in about 3.7 times, as well as to save water resources of the region by applying the drip irrigation system.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն