ՀՀ Կենտրոնական բանկի վարած քաղաքականության ընդհանուր նկարագիրը - Մարգարյան, Զավեն (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել վերջին տարիներին ՀՀ կենտրոնական բանկի իրականացրած քաղաքականությունը: Թեմայի առջև առանցքային խնդիր է դրվել ուսումնասիրել ՀՀ ԿԲ վարած քաղաքականության արդյունավետությունը և կատարել վերջինիս գնահատում: Վերոնշյալ նպատակի և խնդիրների իրագործման համար օգտագործել ենք դիալեկտիկայի, վերլուծության (անալիզի) և համադրության (սինթեզի), ինդուկցիայի և դեդուկցիայի, համեմատության, վիճակագրական վերլուծության և միտումների, ինչպես նաև բացահայտողական և նկարագրողական որակական և այլ մեթոդները: Իհարկե պետք է փաստենք, որ աշխարհի գրեթե բոլոր երկրները չկարողացան շրջանցել համավարակով հարուցված ֆինանսատնտեսական ճգնաժամը, սակայն նրանցից շատերը, շնորհիվ իրենց կենտրոնական բանկերի իրականացրած ճկուն դրամավարկային քաղաքականության և մյուս միջոցառումների, կարողացան էապես զսպել այն և հնարավորինս կայունացնել ֆինանսատնտեսական համակարգի գործունեությունը: Հոդվածում կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքում եկել ենք այն եզրահանգման, որ վերջին մեկ տասնամյակի ընթացքում աշխարհում տեղի են ունեցել գործընթացներ, որոնք բացասաբար են անդրադարձել համաշխարհային տնտեսության վրա՝ հարվածելով նաև բանկային համակարգի կայուն գործունեությանը: Այս գործընթացներից անմասն չի մնացել նաև ՀՀ բանկային համակարգը, որը կարողացել է հատկապես COVID-19-ի պայմաններում ՀՀ ԿԲ վարած գրագետ դրամավարկային քաղաքականության միջոցով մեղմել համավարակի հարուցած ֆինանսատնտեսական ճգնաժամի բացասական հետևանքները: The purpose of the article is to present the policy pursued by the Central Bank of the Republic of Armenia in recent years. Dialectics, analysis and combination (synthesis), induction and deduction, comparison, statistical analysis and trends, as well as descriptive-descriptive qualitative and other methods were used to achieve the set goal and objectives. Of course, we must state that almost all countries of the world could not avoid the financial and economic crisis caused by the pandemic, but most of them, due to flexible monetary policy and other measures taken by their central banks, were able to significantly curb it and stabilize financially to the maximum. economic system. As a result of the studies carried out in the article, we came to the conclusion that during the last decade, processes took place in the world, which negatively affected the global economy, hitting the stable operation of the banking system. The RA banking system was also not left out of these processes, which was able to alleviate the negative consequences of the financial and economic crisis caused by the pandemic through the competent monetary policy conducted by the Central Bank of Armenia, especially under the conditions of COVID-19. Цель статьи ‒ представить политику, проводимую Центральным банком РА в последние годы. Ключевой задачей исследования стало изучение эффективности политики, проводимой Центральным банком Армении, и ее оценка, а также изучение ее денежно-кредитной политики. Для реализации поставленной цели и задач использовались диалектический метод, анализа и сочетания (синтеза), индукции и дедукции, сравнения, статистического анализа и тенденции, а также описательно-дескриптивные качественные и другие методы. Мы должны констатировать, что практически все страны мира не смогли избежать финансово-экономического кризиса, вызванного пандемией, но большинство из них благодаря гибкой денежно-кредитной политике и другим мерам, проводимым их центральными банками, смогли значительно сдержать его и максимально стабилизировать финансово-экономическую систему. В результате исследований, проведенных в статье, мы пришли к выводу, что в течение последнего десятилетия в мире происходили процессы, которые негативно повлияли на мировую экономику, ударив по стабильной работе банковской системы. Не осталась в стороне от этих процессов и банковская система РА, которая благодаря грамотной денежно-кредитной политике, проводимой Центральным банком Армении, смогла смягчить негативные последствия финансово-экономического кризиса, вызванного пандемией, особенно в условиях COVID -19.
Keywords: Քաղաքականություն; Ֆինանսական համակարգ