Գործուն զղջալու հիմքով քրեական պատասխանատվությունից ազատելու որոշ հարցեր - Հոդաբաշյան, Շուշան (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի հիմնական նպատակը գործուն զղջալու ինստիտուտի որոշ կառուցակարգերի վերլուծությունն է և գործող օրենսդրությունից տարբերվող առաջարկների ներկայացումը: Նպատակի իրականացման համար դրվել են հետևյալ ընդհանուր խնդիրները. խնդրո առարկայի վերաբերյալ օրենսդրական փոփոխությունները, առաջին անգամ հանցանք գործած լինելու պայմանը, կիրառման հայեցողական բնույթը: Հոդվածում օգտագործվել են ընդհանուր գիտական և իրավագիտական մի շարք մեթոդներ, որոնք ներառում են համեմատական վերլուծությունը, օրենսդրական դաշտի վերլուծությունը, ինստիտուցիոնալ վերլուծությունը և այլն: Հոդվածում առաջարկվում է հրաժարվել գործուն զղջալու ինստիտուտի հայեցողական լիազորությունից և այն դիտել որպես քրեական պատասխանատվությունից ազատելու իմպերատիվ լիազորություն: Սույն հոդվածում վերլուծության է ենթարկվել գործուն զղջալու ինտիտուտի սկզբնական նպատակը՝ պատմական ակունքների համատեքստում, քննարկվել են գործուն զղջալու ինստիտուտի սուբյեկտիվ և օբյեկտիվ պայմաններից որոշները՝ անկեղծ զղջալը, հանցանքի կատարումը որպես առաջին անգամ գնահատելու չափորոշիչները, իդեալական և ռեալ համակցության պարագայում ինստիտուտի կիրառելիության հնարավոր լուծումները, հանցանք հասկացության նյութական և քրեադատավարական ասպեկտները քննարկվող ինստիտուտի համատեքստում, խրախուսական նորմերի կապը գործուն զղջալու ինստիտուտի հետ, նախկին և գործող քրեական և քրեադատավարական օրենսդրությունների համապատասխան իրավանորմերի փոփոխությունները, նմանություններն ու տարբերութ-յունները, ինչպես նաև իրավակիրառ պրակտիկայում գործուն զղջալու ինստիտուտի գործարկման տեսական և գործնական հավասարակշռության հնարավոր տարբերակները: The purpose of the article is to analyse some mechanisms of the institution of active repentance and offer approaches different from current legislation. One particular suggestion is to refuse the discretion and learn it as a tool of imperative authority to exempt one from criminal responsibility. In this article the initial purpose of the institute of active repentance in the context of historical origins was analyzed, some subjective and objective factors of the institute of active repentance including sincere repentance, criterias for evaluating a first-time offense, possible solutions when real and ideal cohetions are applicable, material and criminal procedural aspects of the concept of crime, the connection of stimularty norm of law with the institution of active repentance, changes in the relevant legal norms of the previous and current criminal and criminal procedure legislation, similarities and differences, as well as possible to balance the theoretical and practical functioning of the institution of active repentance in law practice were discussed. Цель статьи ‒ проанализировать некоторые механизмы института деятельного раскаяния и предложить методы, отличающиеся от действующего законодательства. Одно из конкретных предложений ‒ отказаться от дискреционных полномочий и изучать их как инструмент императивной власти для освобождения от уголовной ответственности. В статье проанализировано изначальное назначение института деятельного раскаяния в контексте исторических источников, рассмотрены некоторые субъективные и объективные факторы института деятельного раскаяния, включая искреннее раскаяние, критерии оценки впервые совершенного преступления, возможные решения при применении реальных механизмов, материальные и уголовно-процессуальные аспекты понятия преступления, связь стимулирующей нормы закона с институтом деятельного раскаяния, изменения в соответствующих правовых нормах прежнего и нынешнего уголовного и уголовно-процессуального законодательства, сходства и различия, а также возможные варианты баланса теоретического и практического функционирования института деятельного раскаяния в юридической практике.
Keywords: Իրավագիտություն