ՀՀ մակրոտնտեսական ցուցանիշների դինամիկայի վերլուծությունը և արտաքին առևտրի հետ փոխկախվածության դրույթները - Մաթևոսյան, Դիանա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Մակրոտնտեսական ցուցանիշները երկրի տնտեսական անձնագրի պարամետրեր են՝ շնորհիվ նրա, որ մեկ ագրեգացված միավորով (մեկ թվով) կարողանում են բնութագրել տնտեսության մի ամբողջ ենթահատված։ Հոդվածի նպատակն է ՀՀ մակրոտնտեսական ցուցանիշների փոխկախվածությունների ուղղությունների բացահայտումը, ՀՀ-ի համար հիմնական մակրոտնտեսական առնչությունների վերաբերյալ հիպոթեզերի ստուգումը։ Հոդվածում կիրառվել են վիճակագրական մոդելավորման և վերլուծության գործիքներից՝ դինամիկայի շղթայական և բազիսային ցուցանիշներով վերլուծություն, դինամիկայի միջին ցուցանիշներով վերլուծություն, կառուցվածքային վերլուծություն, կոռելյացիոն-ռեգրեսիոն վերլուծություն։ Կատարված վերլուծության արդյունքները վկայում են, որ տնտեսագիտական գրականության մեջ տարածված դրույթներից ոչ բոլորն են գործում ՀՀ պարագայում, մասնավորապես՝ արտահանում-տնտեսական աճ, ներմուծում-տնտեսական աճ, գործազրկության մակարդակ-ինֆլյացիա (Ֆիլիպսի կոր)։ Որպես արտաքին հատվածի արդյունքային ցուցանիշ՝ դիտարկվել է զուտ արտահանումը, և հաշվարկվել են համապատասխան «ոսկե քառանկյան» մնացած ցուցանիշների միջև կապը։ Հաշվարկները ցույց են տվել, որ զուտ արտահանումը «ոսկե քառանկյան» ոչ մի փոփոխականի հետ նշանակալի կամ տնտեսագիտական գրականության տեսանկյունից մեկնաբանելի կապեր չունի։ Նաև պարզվել է, որ ՀՀ ներմուծումը բավականին զգայուն է եկամտի փոփոխության նկատմամբ։ Գործազրկության մակարդակ-ՀՆԱ կախվածությունը՝ Օու-Քենի օրենքը, նույնպես գործում է ՀՀ պարագայում։ Տնտեսության թվայնացման մակարդակի բարձրացումը էական գործոն է ՀՀ տնտեսական աճի համար։ Macroeconomic indicators are the parameters of a country's economic passport due to the fact that one aggregated unit (one digit) manages to characterize an entire subsector of the economy. The purpose of the article is to identify the areas of interdependence of the macroeconomic indicators of the Republic of Armenia, to test hypotheses about the main macroeconomic links for the Republic of Armenia. The article uses statistical modeling and analysis tools: analysis of dynamics by chain and basic indicators, analysis by average dynamics indicators, structural analysis, correlation and regression analysis. The results of the analysis indicate that not all the provisions common in the economic literature namely, export-economic growth, import-economic growth, unemployment rate-inflation (Phillips curve) can be applied in the case of RA. . Net exports were considered as an effective indicator of the external sector, and the relationship between the other indicators of the corresponding "golden quadrilateral" was calculated. Calculations have shown that net exports have no significant or interpreted from the point of view of economic literature links with any of the variables of the "golden quadrangle". It also turned out that RA imports are quite sensitive to changes in income. Unemployment rate-dependence of GDP: Ou-Ken's law also applies in the case of RA. Increasing the level of digitalization of the economy is a significant factor in the economic growth of the Republic of Armenia. Keywords: system of macroeconomic indicators, the level of digitalization of the economy, ICT index, economic growth, "Golden quadrilateral", macroeconomic interdependence, correlation coefficient, dynamics indicators. Макроэкономические показатели являются параметрами экономического паспорта страны благодаря тому, что одной Агрегированной единицей (одной цифрой) удается охарактеризовать целый подсектор экономики. Цель статьи - выявление направлений взаимозависимости макроэкономических показателей РА, проверка гипотез об основных макроэкономических связях для РА. В статье использованы инструменты статистического моделирования и анализа: анализ динамики по цепным и базисным показателям, анализ по средним показателям динамики, структурный анализ, корреляционно-регрессионный анализ. Результаты проведенного анализа свидетельствуют о том, что не все положения, распространенные в экономической литературе, действуют в случае РА, в частности, следующие связи: экспорт-экономический рост, импорт-экономический рост, уровень безработицы-инфляция (кривая Филлипса). В качестве результативного показателя внешнего сектора рассматривался чистый экспорт, и была рассчитана связь между остальными показателями соответствующего «золотого четырехугольника». Расчеты показали, что чистый экспорт не имеет значимых или интерпретируемых, с точки зрения экономической литературы, связей ни с одной из переменных «золотого четырехугольника». Также выяснилось, что импорт РА довольно чувствителен к изменению доходов. Уровень безработицы-ВВП: закон Оу-Кена также действует в случае РА. Повышение уровня цифровизации экономики является существенным фактором экономического роста РА.
Keywords: Տնտեսագիտություն