Ծանր մետաղների ռիսկի գնահատումը հացամթերքի սպառման դեպքում - Պիպոյան, Դ. Ա.; Աբրահամյան, Ա. Ս.; Հովհաննիսյան, Ա. Ս. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հացամթերքում ծանր մետաղների մնացորդային քանակությունը որոշելու և օրական ընդունումը գնահատելու համար կատարվել է Երևանում իրացվող հացի (ցորենի բարձր տեսակի ալյուրից թխված) և լավաշի նմուշառում: Հետազոտության ընթացքում հացի և լավաշի միասնական նմուշներում (յուրաքանչյուրը՝ բաղկացած 18 ենթանմուշից) հայտնաբերված յոթ ծանր մետաղների կոնցենտրացիաները չեն գերազանցել Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կողմից հաստատված սահմանային թույլատրելի կոնցենտրացիաները, իսկ օրական ընդունման չափաքանակը՝ միջազգային առողջապահական ուղեցուցային արժեքները: Для определения остаточного количества тяжелых металлов в хлебопродуктах и оценки их суточного приёма был выполнен отбор проб реализуемого в Ереване хлеба (из пшеничной муки высшего сорта) и лаваша. Концентрации семи тяжелых металлов, обнаруженных в ходе исследования в единых пробах хлеба и лаваша (каждая состоит из 18 субпроб), не превысили предельно допустимых концентраций, установленных Евразийской экономической комиссией. А доза суточного приёма не превышает международных ориентировочных значений по здравоохранению. In this study a sampling of bread made from white flour and lavash sold in Yerevan was carried out to determine the residual quantities of heavy metals and to estimate the daily intake of these metals via consumption of bread products. In pooled samples of bread (18 subsamples) and lavash (18 subsamples) all investigated heavy metals were detected, the residual amounts of which did not exceed the MRLs determined by the Eurasian Economic Commission (EEC). The daily consumption of heavy metals did not exceed international health-based guidance values as well.
Keywords: Սննդագիտություն և տեխնոլոգիա