Генетические аспекты фотосинтеза ароматических сортов табака и пути оптимизации селекции: интенсивность дыхания - Маркарян, В. А. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
В третьей статье серии рассмотрены результаты генетического анализа семи сортов табака сортотипа Самсун по интенсивности дыхания. Исследованием установлено, что в аспекте генетической детерминации признака преобладают аддитивные эффекты генов. Обосновано, что низкий показатель признака и ĝi у сортов, а также их полное доминирование и сверхдоминирование у гибридов и коэффициент фотосинтетической продуктивности являются важными критериями получения перспективных форм. КФП и содержание зелёных пигментов целесообразно использовать в качестве маркеров по идентификации ценных генотипов в потомстве гибридов. Предложены конкретные рекомендации по оптимизации всех звеньев селекции изученных сортов табака. Շարքի երրորդ հոդվածում ներկայացված են ծխախոտի Սամսուն սորտատիպի յոթ սորտերի շնչառության ինտենսիվության գենետիկական վերլուծության արդյունքները: Հետազոտությամբ հաստատվել է ադիտիվ գեների գերակշիռ ազդեցությունը: Հիմնավորվել է, որ սորտերի մոտ հատկանիշի և ĝi-ի ցածր ցուցանիշները, հիբրիդների մոտ դրանց ամբողջական դոմինանտությունն ու գերդոմինանտությունը, ինչպես նաև ֆոտոսինթետիկ արդյունավետության գործակիցը (ՖԱԳ) հեռանկարային ձևերի ստացման կարևոր չափորոշիչներ են: ՖԱԳ-ը և կանաչ պիգմենտների պարունակությունը նպատակահարմար է օգտագործել որպես հիբրիդային սերունդներում արժեքավոր գենոտիպերի նույնականացման միջոց: Առաջարկվել են ծխախոտի հետազոտված սորտերի սելեկցիայի բոլոր օղակների օպտիմալացման կոնկրետ ուղիներ: The results of genetic analysis for respiration intensity in seven varieties of Samsun tobacco are summed up in the third article of the presented series. The research data testify that the additive genes are the main determinants for this property. It has been proved that the low indices of the mentioned trait and the ĝi of the varieties, their complete domination and over-domination in hybrids, as well as the coefficient of photosynthetic efficiency are important criteria for breeding prospective varieties. Coefficient of photosynthetic efficiency and the content of green pigments are relevant means for the identification of valuable genotypes in the hybrid generations. Specific ways for optimizing all selection phases of the investigated tobacco varieties have been recommended.
Keywords: Агрономия и агроэкология