Ընդերքօգտագործման ընդհանուր վիճակը: Տնտեսականև բնապահպանական հիմնախնդիրները Հայաստանում - Պողոսյան, Դ. Կ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված է Հայաստանի հանքարդյունաբերության ոլորտում առկա տնտեսական և բնապահպանական հիմնախնդիրների փոխկապակցվածությունը: Ընդերքօգտագործման ընդհանուր վիճակը դիտարկվում է ըստ մետաղական օգտակար հանածոների հանքավայրերի շահագործման և ոչ մետաղական հանքանյութերի վերամշակման ներկայիս իրատեսական գնահատման: Ոլորտի զարգացման ռազմավարության հստակեցմանը զուգահեռ առաջարկվում են մետաղական օգտակար հանածոների հանքավայրերի շահագործման արդյունավետության բարձրացման և ոչ մետաղական հանքանյութերի վերամշակման կատարելագործման հնարավոր ուղիներ: В статье представлена взаимосвязь экономических и экологических проблем, имеющих место в горнодобывающем секторе Армении. Общее состояние недропользования рассматривается по текущей реальной оценке эксплуатации месторождений металлических полезных ископаемых и переработки неметаллических минералов. Наряду с уточнением стратегии развития отрасли, предложены возможные пути повышения эффективности эксплуатации месторождений металлических полезных ископаемых и усовершенствования переработки неметаллических минералов. The article is related to the interrelations of economic and environmental problems enhanced in the mining sector of Armenia. The general state of mineral resource management is considered in view of evaluating the exploitation of the deposits of useful metallic minerals and the processing of non-metallic minerals in the real time. Along with the specification of the strategy development in the mentioned sector, feasible ways of efficiency increase in the exploitation of the deposits of useful metallic minerals and those of improving the processing of non-metallic minerals are recommended.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես