Economic Losses of Artsakh due to Blockade: Evaluation Report - Aramyan, Vardan (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Since late 2022, the only "Road of Life" connecting The Republic of Artsakh with the rest of the world and feeding Artsakh's economy was closed by the selfproclaimed "Eco Activists" of Azerbaijan. This situation disrupts the normal socioeconomic life in Artsakh and brings considerable financial, economic and social losses. This research aims to implement assessment of those losses of Artsakh economy, including their primary, secondary and multiplier effects, as well as the size of social and fiscal impact. To increase the accuracy of the results, several methods have been used, (both computational and model-based) with the goal of reducing the vulnerability of the obtained results. Estimates show that because of the blockade, the Republic of Artsakh suffers significant socio-economic losses, in total at least 652 million drams (1.6 million US dollars) per day, including the loss of tax revenues, which amounts 81 million drams or about 205 thousand US dollars per day and additional primary minimum social expenses of about 36.4 million drams (92 thousand US dollars). The total socio-economic (including welfare) loss is estimated at a minimum of 753 million AMD or 1.9 million USD per day. 2022 թվականի վերջից Արցախի Հանրապետությունը աշխարհին կապող և Արցախի տնտեսությունը սնող միակ «կյանքի ճանապարհը» փակվել է Ադրբեջանի ինքնահռչակ «էկոակտիվիստների» կողմից։ Այս իրավիճակը խաթարում է Արցախի բնականոն սոցիալ-տնտեսական կյանքը և առաջացնում ֆինանսական, տնտեսական և սոցիալական զգալի կորուստներ: Սույն հետազոտության նպատակն է գնահատել Արցախի տնտեսության այդ կորուստները, ներառյալ դրանց առաջնային, երկրորդային և մուլտիպլիկատիվ հետևանքները, ինչպես նաև սոցիալական և ֆիսկալ ազդեցության չափը: Արդյունքների հուսալիության աստիճանը բարձրացնելու համար օգտագործվել են մի քանի մեթոդներ (ինչպես հաշվարկային, այնպես էլ մոդելի վրա հիմնված)՝ նպատակ ունենալով նվազեցնել ստացված արդյունքների խոցելիությունը: Հաշվարկները ցույց են տալիս, որ շրջափակման հետևանքով Արցախի Հանրապետությունն ունի սոցիալ-տնտեսական զգալի կորուստներ՝ ընդհանուր առմամբ առնվազն 652 միլիոն դրամ (1,6 միլիոն ԱՄՆ դոլար) օրական, ներառյալ հարկային եկամուտների կորուստը, որը կազմում է 81 միլիոն դրամ կամ մոտ 205 հազար ԱՄՆ դոլար օրական և լրացուցիչ առաջնային նվազագույն սոցիալական ծախսեր՝ շուրջ 36,4 միլիոն դրամ (92 հազար ԱՄՆ դոլար): Ընդհանուր սոցիալ- տնտեսական վնասը (ներառյալ բարեկեցությունը) գնահատվում է առնվազն 753 միլիոն դրամ կամ օրական 1,9 միլիոն ԱՄՆ դոլար: С конца 2022 года единственная «дорога жизни», связывающая Республику Арцах с остальным миром и питающая экономику Арцаха, была закрыта самопровозглашенными «экоактивистами» Азербайджана. Эта ситуация нарушает нормальную социально-экономическую жизнь в Арцахе и приносит значительные финансовые, экономические и социальные потери. Цель данного исследования ‒ осуществить оценку этих потерь экономики Арцаха, включая их первичный, вторичный и мультипликативный эффекты, а также размер социального и фискального воздействия. Для повышения степени достоверности результатов было использовано несколько методов (как вычислительных, так и основанных на моделях) с целью снижения уязвимости полученных результатов. Расчеты показывают, что из-за блокады Республика Арцах несет значительные социально-экономические потери, в общей сложности не менее 652 миллионов драммов (1,6 миллиона долларов США) в день, включая потерю налоговых поступлений, что составляет 81 миллион драммов или около 205 тысяч долларов США в день и дополнительные первичные минимальные социальные расходы в размере около 36,4 миллиона драммов (92 тысячи долларов США). Общий социально-экономический ущерб (включая благосостояние) оценивается минимум в 753 миллиона драммов, или 1,9 миллиона долларов США в день.
Keywords: Economics