Գինեգործությունը որպես այլընտրանքային ներդրման ոլորտ - Թարփոշյան, Հ. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հայաստանում գինեգործությունը տնտեսության շարժիչ ուժը դառնալու մեծ ներուժ ունի: Սակայն ոչ բավարար ներդրումներով պայմանավորված՝ այն լիարժեքորեն ապահովված չէ համապատասխան ռեսուրսներով։ Ուսումնասիրության նպատակն է բացահայտել Հայաստանում գինեգործության նկատմամբ ներդրողի հետաքրքրությունը: CAPM մոդելի միջոցով գնահատվել են գինեգործության ոլորտում գործող կազմակերպությունների շահութաբերության մակարդակը և ոլորտի շահութաբերության պահանջվող նվազագույն շեմը։ Բացահայտված խնդիրը մեղմելու և լուծելու համար հոդվածում ներկայացված են պետական խթանող բարեփոխումների այլընտրանքային ուղիներ։ В Армении виноделие обладает значительным потенциалом для того, чтобы стать движущей силой экономики. Однако оно полноценно не обеспечено соответствующими ресурсами, что обусловлено неудовлетворительным инвестированием. Цель исследования – выявить интерес инвесторов к виноделию в Армении. Посредством модели CAPM оценены уровень рентабельности организаций, действующих в сфере виноделия, и минимальная требуемая планка рентабельности. Для смягчения и разрешения выявленной проблемы в статье представлены альтернативные пути государственных стимулирующих реформ. Wine-making sector has a great capacity to become the driving force in the economy of Armenia, however it is not provided with appropriate resources due to insufficient investment level. The aim of the article is to identify foreign investors interests in the wine-making sector of Armenia. The profitability level of wine-making organizations for recent years and the minimum threshold required for the profitability of this sector have been estimated through the CAPM model. To mitigate and solve the disclosed problems alternative ways of state promoting reforms have been introduced in the current work.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես