Հողաշինարարության արդյունավետության բարձրացման հիմնախնդիրները Գլաձոր խոշորացված համայնքում - Ալեքսանյան, Ա. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Որպես նոր վարչատարածքային միավորներ՝ Հայաստանի խոշորացված համայնքներում առկա են բնապահպանական, տնտեսական և սոցիալական զարգացման բազմաթիվ խնդիրներ: Ուստի դրանց բացահայտման և ուսումնասիրման նպատակով հետազոտություններ են իրականացվել Վայոց ձորի մարզի Գլաձոր (Գլաձոր, Գետափ, Վերնաշեն) խոշորացված համայնքում: Միաժամանակ կատարվել է հողաշինարարական մի շարք ցուցանիշների վերլուծություն: Հետազոտության արդյունքները թույլ կտան բարձրացնել համայնքի գյուղատնտեսական հողերի օգտագործման արդյունավետությունը, ինչպես նաև հողագործության և անասնապահության եկամտաբերությունը: Մասնավորապես` բարենպաստ ռելիեֆային պայմաններում ջրամբարի կառուցումը կնպաստի համայնքի հողային ռեսուրսների ոռոգման ապահովմանը: В укрупненных общинах Армении как в новых административно- территориальных единицах имеют место многочисленные экологические и экономические проблемы, а также проблемы социального развития. Поэтому с целью их выявления и изучения были проведены исследования в укрупненной общине Гладзор Вайоцдзорского марза (сёла Гладзор, Гетап и Вернашен). Одновременно проанализирован ряд землеустроительных показателей. Результаты исследования дадут возможность повысить эффективность сельскохозяйственного землепользования в общине, а землепользование и животноводство сделать рентабельными направлениями. В частности, строительство водохранилища в благоприятствующих рельефных условиях поспособствует обеспечению орошением земельных ресурсов общины. There are multiple problems related to environmental, economic and social development in the consolidated communities of Armenia formed as new administrative units. Thus, for the enhancement and investigation of those problems some researches have been conducted in the Gladzor consolidated community (Gladzor, Getap, Vernashen) at the Vayots Dzor marz (region). Meanwhile, аnalyses of a number of land tenure indices have been implemented as well. The research results will enable to increase the efficiency of agricultural land utilization making livestock and agriculture as one of the main profitable branches in the mentioned community. The construction of reservoirs, particularly in the favourable terrain conditions, will promote the provision of land resource irrigation in the community.
Keywords: Ագրարային տնտեսագիտություն և ագրոբիզնես