Հացահատիկի մշակության տեխնոլոգիայի կատարելագործումըքիմիական պայքարի նվազեցման հնարավորությունների կիրառմամբ - Պետրոսյան, Դ. Պ.; Ռաֆայելյան, Ս. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Շարքի առաջին հոդվածում ներկայացված են հացահատիկի մշակության տեխնոլոգիայում քիմիական պայքարի նվազեցման եղանակը և ակնկալվող տնտեսական արդյունավետությունը: Առաջարկվող շաղացանքի տեխնոլոգիային համապատասխան մշակված սերմթաղիչ խոփիկը հնարավորություն կտա պահպանել սերմնահատիկների հոսքի համաչափությունը, նպաստավոր պայմաններ կստեղծի մշակաբույսի աճի և զարգացման համար: Հարկ է նշել, որ քիմիական ներգործության նվազեցմամբ կբարելավվեն հողի ֆիզիկատեխնոլոգիական հատկությունները և միկրոֆաունան: В первой статье серии представлены способ снижения химической борьбы в технологии возделывания зерновых культур и ожидаемая экономическая эффективность. Сошник, разработанный в соответствии с предлагаемой технологией разбросного сева, позволит поддерживать соразмерность потока семян, создаст благоприятные условия для роста и развития посевной культуры. Следует отметить, что вследствие снижения химического воздействия улучшатся физико-технологические свойства почвы и микрофауна. In the first article of the presented series the way of chemical control reduction and the expected economic efficiency in the cultivation technology for the cereal crops are introduced. The recommended ploughshare designed in consistent with the broadcast seeding technology will enable to keep the proportionality of the seed flow and to create favorable conditions for the crop growth and development. It is worth mentioning that upon the reduction of chemical effect the physico-technological properties of the soils and micro-fauna will definitely improve.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն