Ֆիլտրացիայի մոդելավորման արդյունքներն էկրանով և անջրաթափանց հիմքով քարահողային պատվարի դեպքում - Եղիազարյան, Գ. Մ.; Բաղդասարյան, Ե. Հ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Չորս տարբերակով կատարված հետազոտությունների հիման վրա որոշվել է էկրանով, անջրաթափանց հիմքով քարահողային պատվարների վերին և ներքին բիեֆներում ջրի մակարդակների փոփոխության ազդեցությունը ֆիլտրացիոն գործընթացների վրա: Երկրաչափական մոդելավորմամբ համադրվել են հակաֆիլտրացիոն տարրերի հաշվարկային պարամետրերը և տեսական հաշվարկային բանաձևով ստացված տվյալները: Կառուցված դեպրեսիոն կորի վերլուծությամբ գնահատվել է հակաֆիլտրացիոն էկրանի ազդեցությունը ֆիլտրացիայի միջին արագության և ֆիլտրացիոն ելքերի վրա: На основании исследований, проведенных четырьмя способами, определено воздействие изменения уровня воды на фильтрационные процессы на верхнем и нижнем бьефах каменно-грунтовых запруд с экраном и водонепроницаемым основанием. Геометрическим моделированием сопоставлены расчетные параметры антифильтрационных элементов и данные, полученные по теоретической расчетной формуле. Путем анализа построенной депрессионной кривой оценено воздействие антифильтрационного экрана на среднюю скорость фильтрации и на фильтрационные выходы. Based on the investigations conducted with four variants, the impact of water level changes on the filtration processes in the head and tail ponds of the earth-and rockfill dams with screen and water permeable base has been determined. The computation parameters of anti-filtration elements and the data received through the calculation formula have been opposed upon the geometric simulation. By the analysis of the designed depression curve the impact of anti-filtration screen on the average filtration speed and its seepages has been evaluated.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն