Վայոց ձորի մարզի Գլաձոր խոշորացված համայնքի հողակադաստրային քարտեզագրական նյութերի թվայնացման արդյունքները - Եղիազարյան, Գ. Մ.; Ալեքսանյան, Ա. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հետազոտությունները կատարվել են խոշորացված համայնքի պայմաններում կազմավորված նոր վարչատարածքային միավորների հողակադաստրային քարտեզագրման աշխատանքների իրականացման խնդիրների բացահայտման և GIS, RS տեխնոլոգիաների կիրառմամբ հնարավոր լուծման ուղիների մշակման նպատակով: Կազմվել են համայնքի հողօգտագործման և հողային ֆոնդի թվային քարտեզներ, որոնք կարող են նպաստել համայնքների կայուն տնտեսական զարգացմանը, ագրոբիզնեսի խոցելիության նվազեցմանը, բարձր շահույթ ապահովող հողօգտագործողների կազմավորմանը, անշարժ գույքի շուկայի զարգացմանը, փոքր հողամասերի խոշորացմանը, ցրվածության վերացմանը, շուկայական տնտեսության պայմաններում հողային հարաբերությունների կայուն և ներդաշնակ զարգացմանը: Исследования проводились с целью выявления проблем при осуществлении работ по земельно-кадастровому картографированию новых административно- территориальных единиц, сформировавшихся в условиях укрупненной общины, и с целью разработки возможных путей решения с применением технологий GIS, RS. Составлены цифровые карты землепользования и земельного фонда общины, которые могут способствовать устойчивому экономическому развитию общин, уменьшению уязвимости агробизнеса, формированию землепользователей, обеспечивающих высокую прибыль, развитию рынка недвижимости, укрупнению малых земельных участков, устранению их разбросанности, стабильному и гармоничному развитию земельных отношений в условиях рыночной экономики. The researches have been conducted to disclose the problems related to the implementation of land cadastral activities in the new administrative-territorial units formed in conditions of consolidated community and to develop pathways for their possible solutions through the application of GIS and RS technologies. Digital maps for the community land utilization and land fund have been designed which can promote the sustainable community development, vulnerability decrease in agri-business sector, organization of highly profitable land user’s association, development of real estate market, consolidation of small land areas, elimination of land fragmentation, as well as sustainable and regular development of land relations in conditions of market economy.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն