Ականավոր զորավարը, ռազմական գործիչ-պատմաբանն ու հայրենասեր հայորդին - Մինասյան, Էդիկ (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
The article presents the life and activity of the outstanding commander of the Soviet Union H. K. Baghramyan. The work is based on military-historical literature, as well as his personal memoirs, works of biographers, etc. It is especially noted that Baghramyan took part in the Armenian-Turkish war that began in September 1920, as well as the fact that the life and activities of the famous Armenian commander were inseparably linked to his native people. Ռազմավարական անակնկալների վարպետ մականունն արժանաւորաբար վաստակած Յովհաննէս Բաղրամեանի ծրագրած եւ իրականացրած գործողութիւններն անուրանալի ներդրում էին Բ. Համաշխարհային պատերազմի յաղթանակը կռելու գործում, ուստի եւ դրանք մարդկութեան անցեալի չխունացող էջերից են։ Սակայն համաշխարհային պատմութեան ընթացքի վրայ ամենաշատն ազդած իր գործողութիւնը նաեւ ամենագաղտնին է՝ «Անադիր » «յատուկ միջոցառումը », որի ժամանակ ԽՍՀՄ՝ գրեթէ անհաշուելի քանակութեան զինտեխնիկան եւ կենդանի ուժը թշնամու համար կատարելապէս աննկատ՝ «յանկարծակի յայտնուեցին » Կուբայում ։ Այս գործողութեանը վերաբերող դրուագները նպատակային կերպով շրջանցուել են յօդուածում եւ կներկայացուեն առանձին։
Keywords: Պատմութիւն