Այլընտրանքային հումքատեսակների օգտագործմամբ հացաթխման տեխնոլոգիայի մշակում - Հովհաննիսյան, Ն. Գ.; Սոլոմոնյան, Ա. Կ.; Հովեյան, Զ. Հ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ներկայումս հացի շուկան տեխնոլոգիաների զարգացման շնորհիվ ավելի է ընդլայնվում: Հացի նոր, ոչ ավանդական տեսակներն ունեն լայն պահանջարկ: Հետազոտությունների ընթացքում լրացուցիչ հումքատեսակների՝ հաճարի ալյուրի և անանուխի էքստրակտի կիրառմամբ կրճատվել են խմորման ու հասունացման տևողությունները, ստացվել է որակյալ, օգտակար, սպառողական բարձր հատկություններով հաց։ Բացի այդ՝ հավելյալ տեխնոլոգիական սարքավորումներ և ներդրումներ չեն պահանջվում: Ֆունկցիոնալ նշանակության հացամթերքի առաջարկվող տեխնոլոգիան կարող է ներդրվել արտադրության մեջ: В настоящее время хлебный рынок расширяется благодаря улучшению технологий. Новые, нетрадиционные виды хлеба имеют широкий спрос. В результате исследования при применении дополнительных видов сырья - полбяной муки и экстракта мяты - сократилось время замеса и созревания теста, был получен качественный, полезный хлеб с высокими потребительскими свойствами. Кроме того не требуется дополнительных технологических устройств и инвестиций. Предлагаемая для хлебных изделий технология функционального назначения может быть внедрена в производство. The grain market is currently being expanded due to the technological development. The new and nontraditional bread types are in great demand now. When applying supplemental raw materials during the research, such as spelt flour and mint extract, fermentation and maturation times are reduced, and high quality, useful bread products with high consumer properties are produced. Besides, no additional technological equipment and investments are required. Thus, the recommended functional bread production technology can be introduced in the production sector.
Keywords: Սննդագիտություն և տեխնոլոգիա